Hulp voor gedupeerden van toeslagenaffaire

Foto: Mediumchat

Er is bij de Belastingdienst een hoop fout gegaan als het gaat om de kinderopvangtoeslag. Ook hier op het eiland zijn problemen ontstaan.

De Belastingdienst wil herstellen wat fout is gegaan. Ze helpen zowel de gedupeerde ouders/verzorgers als de kinderen op financieel gebied. De gemeente zet zich ook in om gedupeerde inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen. Dat geld voor jong en oud en op verschillende vlakken.

Er ging in het vervelen veel fout met het verstrekken, stopzetten en terugvorderen van de kinderopvangtoeslag. Het werd bijvoorbeeld onterecht stopgezet. Of er werd geëist dat het geld werd terugbetaald. Daardoor maakten ouders schulden, omdat ze andere rekeningen niet meer konden betalen. Maar er ontstonden ook andere problemen. Bijvoorbeeld door het geldgebrek en de stress. Soms werden kinderen zelfs uit huis geplaatst.

Wat doet de Belastingdienst?

Op de website van de Belastingdienst staat wat er gebeurt om de fouten te herstellen. Ook willen ze de gevolgen zo veel mogelijk repareren. Daar kunnen gedupeerden zich voor aanmelden. De Belastingdienst bekijkt de aanvraag en bepaalt of er recht is op een vergoeding. De gemeente kan gratis helpen bij het indienen van deze aanvraag.

Eén van de afspraken is dat alle gedupeerde ouders een vergoeding krijgen. Dit is onderdeel van de Catshuisregeling Kinderopvangtoeslag. Ook wordt er gekeken naar de schulden. Er worden bijvoorbeeld belasting- en toeslagschulden kwijtgescholden. Ook kijken ze of ze betalingsachterstanden kunnen oplossen.

Problemen door de affaire?

Ben je zelf een gedupeerde van de toeslagenaffaire? En heb je voor je aanvraag of iets anders hulp nodig van de gemeente? Dan kun je bellen naar het Sociaalcontactpunt van de gemeente op 14 0187 (toets 1). Je krijgt dan één van de klantadviseurs aan de lijn. Zij kijken dan hoe ze je het beste kunnen helpen. Bijvoorbeeld met schulden, gezondheid, werk of dagbesteding, je gezin of wonen.

Gedupeerden kunnen ook een e-mail sturen naar [email protected].

Compensatie en hulp voor kinderen

Naast de regeling voor ouders en verzorgers is er ook een regeling specifiek voor kinderen. Deze regeling is voor kinderen van wie is vastgesteld dat de ouders/verzorgers gedupeerd zijn in de affaire. De Belastingdienst kent de meeste kinderen al en stuurt hen een brief over de kindregeling. Meer informatie hierover staat op de website van de Belastingdienst.

Ook gedupeerde kinderen en jongeren op Goeree-Overflakkee kunnen voor hulp terecht bij de gemeente. Dat heet ‘brede ondersteuning’. De gemeente kijkt dan samen met de kinderen en jongeren welke hulp nodig is. Maar ook welke hulp het beste bij hen past. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het volgen van onderwijs. Of hulp en extra zorg als ze neerslachtig zijn.

Bij de gemeente werken mensen die speciaal zijn opgeleid om kinderen en jongeren te helpen. Jongeren van 18 jaar en ouder kunnen zelf contact opnemen. Bij kinderen jonger dan 18 jaar kunnen de ouders of verzorgers contact opnemen.

Extra hulp

Door de toeslagenaffaire zijn er ook kinderen uithuisgeplaatst. Voor deze gezinnen is er ook hulp, dat gebeurt vanuit een onafhankelijk landelijk ondersteuningsteam. Ouders en kinderen kunnen zich aanmelden via de website van dit team. Ze kunnen ook een e-mail sturen naar [email protected].

Stichting Lotgenotencontact kan ook helpen bij de verwerking van dit proces. Dit is een landelijke telefoonlijn voor en door gedupeerde ouders. Zij helpen ouders met de contacten met diverse instanties. Zij zijn bereikbaar op 030-44 20 000 van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur en van 17.00 tot 21.00 uur. Mailen kan ook naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen