SGP-bijeenkomst voor boeren druk bezocht

Foto: PR SGP Goeree-Overflakkee

De Statenfractie van de SGP toert Zuid-Holland rond met de vraag ‘Is er nog toekomst voor de boer?’. Op donderdag 5 januari was die tour de boer in Ouddorp.

Zo’n kleine honderd belangstellenden waren aanwezig in de Mekkerstee om de bijeenkomst bij te wonen. Samen werd er nagedacht over kansen en bedreigingen voor de agrarische sector. En dan vooral op de Zuid-Hollandse eilanden. De bijeenkomst was vooral bedoeld voor agrariërs van Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne-Putten.

Twee eilandelijke agrariërs gaven lokale invulling aan de avond. Zij namen de aanwezigen mee in de uitdagingen van de landbouwsector. Jasper van Schaik is melkveehouder in Sommelsdijk. Huibert Groeneveld is eveneens melkveehouder en betrokken bij de Proeftuin Van Pallendtpolder. Samen schetsen ze opgaves waar de landbouwsector voor staat. Goeree-Overflakkee heeft ‘maar’ 0,39 koe per hectare. Volgens het Aerius model komt veel stikstof van zee of uit het buitenland. Slechts 20 procent komt uit de landbouw. “Het is ondoenlijk om als landbouw te voldoen aan de stikstofopgave. De sector wil wel, maar het fundament, van het beleid deugt niet,” aldus Groeneveld.

De laarzen aan

Het was aan Tweede Kamerlid Roelof Bisschop om landelijke context te geven. Hij vertelde over zijn motivatie als Kamerlid. Toen hij in het onderwijs werkte, merkte hij dat er veel over het onderwijs werd gesproken. Men had echter geen idee waar het precies over ging. “De laarzen moeten aan en politici moeten het veld in,” vertelde hij. “Alleen dan kunnen ze zien wat het effect is van hun beleid.”

Hij ging ook in op de problematiek rond de PAS-melders, de zogenaamde interimmers en de niet-meldplichtigen. Naar zijn inschatting heeft zeker een derde van de boerenbedrijven een probleem met natuurvergunningen. Hij riep de provincie op om de rug recht te houden en te gaan staat voor de boerenbedrijven. “Provincies kunnen boeren beschermen tegen falend overheidsbeleid.”

Gebiedsgerichte aanpak

Na de pauze was het de beurt aan de aanwezigen om de vragen te stellen aan de sprekers. Hierbij kwamen veel onderwerpen aan bod. Maar het werd met bemoedigende woorden afgesloten door Statenlid Gerard van de Breevart. “De SGP zit er strak in als het gaat om het landelijk gebied. Bij ontwikkelingen moeten bestaande belanghebbenden een stem hebben. Daar zal de SGP zich hard voor maken.”

Fractievoorzitter Hendrik Herweijer riep de aanwezigen op om contact te houden met de fractieleden. De lijnen met de provincie en Tweede Kamer zijn kort. Daardoor kan lokale problematiek goed geadresseerd worden. “Wij hebben niet altijd direct oplossingen. Maar laten we elkaar opzoeken en met elkaar optrekken.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen