Bijeenkomst: Is er nog een toekomst voor de boeren?

Foto: SGP Goeree-Overflakkee

Op donderdagavond 5 januari is er een bijeenkomst voor de boeren van de Zuid-Hollandse eilanden. Deze bijeenkomst vindt plaats in de Mekkerstee.

“Er hangen donkere wolken boven het landelijk gebied,” vertelt Gerard van de Breevaart. Hij is Provinciale Statenlid namens de SGP. “Het landelijk gebied wordt niet alleen bedreigd door de stikstofcrisis. Er zijn nog diverse andere zaken die het toekomstperspectief van de boer in het nauw brengen.”

Denk bijvoorbeeld aan nieuwe natuur, de energietransitie en de nieuwbouw van woningen. Al deze onderwerp krijgen een plaats in de gebiedsplannen van de provincie. “Het risico bestaat dat de plannen ervoor zorgen dat het landelijk gebied anders wordt dan hoe we het nu kennen. In regelgeving wordt daar nu al deels op voorgesorteerd,” laat Gerard weten.

Zorgen

Er zijn nu nog onvoldoende kaders om als Provinciale Staten de nieuwe plannen goed te kunnen controleren. Daar zit een groot risico voor het landelijk gebied. Die zorgen worden herkend door de lokale fractie.

“We maken ons zorgen over de rol van de gemeente bij dit soort processen. Die hebben mogelijk grote gevolgen voor onze gemeente,” geeft Hendrik Herweijer aan. Hij is fractievoorzitter van de SGP op Goeree-Overflakkee. “Gelukkig hebben we goed contact met onze Provinciale Statenleden. Hierdoor kunnen we inhoudelijk en op de gevolgen voor ons eiland veel meegeven aan de fractie. Dat heeft de laatste jaren voor onze dorpen en het landelijk gebied al regelmatig succes gehad.”

Tussenkop

Goede kaders én mogelijk juridische onjuistheid als het gaat om doorwerking voor gemeenten ontbreken. Daarom heeft de SGP een amendement ingediend dat de gebiedsplannen geen doorwerking krijgen in de bestemmingsplannen van gemeenten. Dat wil zeggen, gemeenten zijn niet verplicht zich hieraan te houden.

Het amendement is uiteindelijk unaniem aangenomen. “Het geeft aan hoe alert we moeten zijn,” klinkt Gerard gedreven. “Niet alleen op het stikstofdossier, maar op alle beleidsdocumenten waarmee veranderingen mogelijk worden gemaakt.”

Bijeenkomst

Gerard nodigt dan ook iedereen uit namens de SGP Zuid-Holland. Boeren en belangstellenden zijn welkom voor ‘Tour de Boer Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard’. Het wordt een avond waar diverse SGP’ers samenkomen om het gesprek aan te gaan met aanwezigen. De input die geleverd wordt, neemt de SGP mee in het politieke werk in de provincie. Maar het wordt ook gebruikt bij coalitieonderhandelingen.

De bijeenkomst vindt op donderdagavond 5 januari plaats bij de Mekkerstee aan de Hofdijksweg 34 in Ouddorp. De avond begint om 20.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen