Wethouders ontsteken lichtjes bij oorlogsgraven

Foto: Wim van Vossen

Wethouders Henk van Putten en Jaap Willem Eijkenduijn spendeerden hun kerstavond op de begraafplaats in Ooltgensplaat.

Ze hebben lichtjes ontstoken op oorlogsgraven. Deze actie hoort bij het landelijke project ‘Lichtjes op oorlogsgraven’. Stichting WO2GO is evenals de laatste jaren betrokken bij dit project. Wethouders Henk van Putten en Jaap Willem Eijkenduijn ontstaken op kerstavond de lichtjes in Ooltgensplaat.

De actie begon in 1991 in Holten. Daar plaatsten schoolkinderen op kerstavond brandende kaarsjes op de Canadese militaire begraafplaats. Het was een initiatief van een Finse vrouw die deze traditie overbracht vanuit haar geboorteland. Inmiddels branden er op kerstavond op meer dan 400 locaties in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Een mooie manier om de slachtoffers te eren en herdenken.

Deelname Stichting WO2GO

Sinds 2016 doet Stichting WO2GO mee met het mooie project “Lichtjes op oorlogsgraven”. De eerste jaren werd er alleen nog een kaarsje gezet bij de 31 geallieerde militairen die op het eiland begraven zijn.

Sinds 2020 branden bij alle graven van oorlogsslachtoffers op Goeree-Overflakkee een kaarsje. Met hulp van twaalf vrijwilligers wordt op kerstavond een kaarsje aangestoken bij 75 oorlogsgraven. De rouwkaarsen branden zo’n vijftig uur. Daardoor brandt op beide kerstdagen een lichtje ter herinnering aan hen die om het leven kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wethouders ontsteken lichtjes

Stichting WO2GO wil ook dit jaar bij alle graven van oorlogsslachtoffers een kaarsje branden. Wethouders Van Putten en Eijkenduijn helpen hier graag aan mee. Namens het gemeentebestuur onderschrijven zij het belang van dit soort herdenkingen. Op kerstavond ontstaken ze op de begraafplaats in Ooltgensplaat een aantal kaarsjes. Op deze begraafplaats liggen Hendrik den Braber (33), Jan Kanters (25), Lauwrens Neels (29), Cornelis Pipping (21) en Pieter Troost (60) begraven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen