Bestuurlijk Platform Visserij in gesprek met minister

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Een delegatie van het Bestuurlijk Platform Visserij (BPV) maakte op donderdag 1 december kennis met minister Piet Adema. Hij is minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Tijdens het gesprek werd de strategische visie van het BPV aan de minister overhandigd. De gemeente Goeree-Overflakkee werd bij deze bijeenkomst vertegenwoordigd door wethouder Henk van Putten.

Het BPV is een organisatie bestaande uit 17 Nederlandse gemeenten en 6 provincies. De organisatie is in 2002 opgericht met als doel om de belangen van de visserij te behartigen. Landelijk, maar ook binnen de Europese Unie. “En deze belangenbehartiging wordt steeds belangrijker,” laat wethouder Henk van Putten weten.

Veel innovatie

“Er vindt al veel innovatie plaats in de visserij,” vertelde wethouder Henk van Putten in zijn toespraak in het bijzijn van de minister. “De al ingezette innovatie in de visserijsector blijft mijns inziens onderbelicht. Onze vissers zijn actief aan de slag met innovaties en verduurzaming. Dat doen ze samen met het Visserij-Innovatiecentrum Zuidwest Nederland. De doorontwikkeling van de pulsvisserij is daar een voorbeeld van. De sector is dus echt op zoek naar antwoorden op de uitdaging van deze tijd.”

De wethouder sprak de verwachting uit naar de minister dat hij de belangen van de visserij in Den Haag behartigt.

De visserij heeft perspectief nodig

Het BPV wil de visserij beter op de kaart zetten. Dat is ook de belangrijkste doelstelling achter de strategische visie die is overhandigd. In de visie worden belangrijke thema’s aangekaart zoals vergunningen en brandstofcompensatie.

Jo-Annes de Bat is voorzitter BPV en gedeputeerde Visserij in Zeeland. Hij wees op het belang van perspectief en houvast voor de sector. “Aan het perspectief willen we als BPV graag gezamenlijk gaan werken met het ministerie. Ook internationale samenwerking is hierbij van belang. Het visserijbeleid wordt immers grotendeels in Brussel bepaald.”

Reactie minister geeft vertrouwen 

Wethouder Henk van Putten was positief verrast over het gesprek met de minister en zijn reactie. “Hij was goed voorbereid, stelde de juiste vragen en was helder in zijn aanpak. Dit geeft vertrouwen en ik hoop dat de visserij hiermee beter op de kaart gezet wordt. Minister Adema deed tijdens het gesprek de toezegging dat hij de Nederlandse belangen ook voor het voetlicht brengt en verdedigt in Europa. Dit is erg belangrijk voor de toekomst van deze belangrijke beroepsgroep op ons eiland.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen