Dit is het RAD Afvalnieuws van oktober 2022

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van oktober 2022.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste product is dat deze week een doordrukstrip. Bijvoorbeeld van pillen of kauwgom. Deze verpakking mag wel in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes. Soms worden ze echter uit het ingezamelde plastic verpakkingsafval gehaald en alsnog verbrand (met energieterugwinning).

Het tweede product is een deodorantbus. Deze mag niet bij het PMD. Het gaat overigens over alle spuitbussen. Verf, deodorant, luchtverfrissers of zelfs slagroom. Deze bussen horen bij het restafval, omdat er nog resten drijfgas in kunnen zitten.

Plastic is geen groente

Gooi geen plastic in de GFT-bak. Dit klinkt heel logisch, maar het gebeurt toch nog heel vaak. Het plastic moet er allemaal weer uitgehaald worden. In het ergste geval kan het dan in de compost terechtkomen. Via de compost komt het dan weer in de natuur en het water terecht.

Ook composteerbaar plastic met het Kiem-plantlogo of OK Compost logo mag NIET in de biobak. Alleen speciale GFT-inzamelzakken met het Kiemplantlogo of OK compostlogo zijn toegestaan, omdat ze ervoor zorgen dat mensen hun GFT-bak gebruiken.

Fruit, groente en tuinafval (GFT)

Koffieprut, appelschillen, uitgebloeide tulpen. Een flink deel van ons afval hoort bij het GFT-afval. Het is goed om dit gescheiden in te leveren. Van GFT kan namelijk compost en biogas gemaakt worden. Gooi etensresten als schillen, botjes en klein/fijn snoeiafval daarom in de groene bak.

Ongeveer twee derde van het GFT-afval wordt meteen tot compost verwerkt. Bijna een derde wordt eerst vergist. Dat levert behalve compost ook biogas op. Boeren, tuinbouwers en gemeenten gebruiken compost bijvoorbeeld om de bodem te verbeteren. Je kunt het zelf ook in de tuin gebruiken. Sommige gemeenten bieden in het voorjaar ook gratis compost aan.

GFT-afval dat in de restafvalbak wordt gegooid, gaat de verbrandingsoven in. Gebruik je dus liever niet je groene bak, dan kun je zelf ook composteren. Dat kan in de tuin, maar ook op het balkon. Doe je dit op de juiste manier, dan bespaar je energie en verlaag je de afvalberg. Als beloning krijg je gratis een goede bodemverbeteraar voor de tuin of planten.

Maak je tuin winterklaar

De zomer zit er echt helemaal op en we zitten al goed in de herfst. Het is daarom belangrijk om alvast voorbereidingen te gaan treffen voor de wintermaanden. Daarom hier wat tips om van je snoeiafval af te komen.

  • Maak het snoeiafval extra klein, zo past er meer in de GFT-container.
  • Laat het snoeiafval zoveel mogelijk drogen voordat je het in de container gooit.
  • Breng overtollig snoeiafval naar de milieustraat.

Werk je veel in je tuin en heb je aan één container niet genoeg? Dan kun je kosteloos een tweede GFT-container aanvragen bij de RAD. Deze kun je ophalen bij het kantoor van de RAD op vertoning van een legitimatiebewijs. Het is ook mogelijk om de container te laten bezorgen. Deze tweede groene container vraag je aan via de website van de RAD.

Twijfel je of je tuinafval in de GFT-container kan? Check dan de afbeelding onderaan dit bericht.

RAD GFT container

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen