Dit is het RAD Afvalnieuws van september 2022

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van september 2022.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Deze week zijn dat twee producten die niet bij het PMD-afval mogen. Als eerste product is dat deze week piepschuim. Bijvoorbeeld schaaltjes waar vlees of ijs in is verpakt. Maar ook uit dozen van elektronica. Piepschuim mag niet bij het PMD-afval. Eventueel afdekfolie mag er wel in, maar de rest moet bij het restafval. Grote platen piepschuim kun je aanbieden bij de milieustraat.

Het tweede product gaat om kabels en snoeren. Deze mogen ook niet bij het PMD. Kabels en snoeren zijn wel heel waardevol. Gooi ze daarom niet bij het restafval, maar lever ze in op de milieustraat bij het wit- en bruingoed.

Speciale dagen

We beginnen de nieuwe maand met een goede en vooral duurzame dag. Zaterdag 1 oktober is het namelijk de Nationale Kringloopdag. Dat is elk jaar op de eerste zaterdag van oktober. Kringloopwinkels zetten die dag hun deuren wijd open. Zo kunnen ze je laten zien wat ze precies doen voor mens en milieu. Dus bezoek een kringloopwinkel en laat je verrassen. Want elk bezoek en product is uniek.

En dan is er nog een speciale dag. Op maandag 10 oktober is het namelijk de Dag van de Duurzaamheid. Deze dag is sinds 2008 een begrip in het onderwijs. Veel scholen doen al jaren mee. Op deze dag wordt er extra aandacht gevraagd voor duurzaamheid in het onderwijs.

Papier en karton scheiden

Behalve PMD- en GFT-afval is er natuurlijk ook de blauwe bak voor het karton en oud papier. Ruim drie kwart van het oud papier en karton leveren we al gescheiden in. Maar wat mag er allemaal in de blauwe container en wat liever niet? De RAD legt het graag nog even duidelijk uit.

Kranten, folders, enveloppen, wc-rolletjes en kartonnen dozen mogen allemaal in de blauwe container. Snij of scheur het in kleine stukken en je kunt een stuk meer kwijt. Maar niet alles hoort in de blauwe bak. Een enkel nietje, paperclip of kunststofvenster van een envelop kan geen kwaad. Deze worden bij het recyclen verwijderd. Het plasticfolie dat om tijdschriften of folders zit, moet je wel zelf verwijderen. Dat geldt ook voor kunststofbinders en omslagen.

Papier dat je weggooit moet verder schoon en droog zijn. Gebruikte tissues of vieze pizzadozen horen dus niet in de papierbak. Nog een kleine tip: Als je het niet kunt scheuren, hoort het niet in de blauwe container. Denk aan foto’s, behang en drinkpakken. Onderaan dit artikel vind je nog twee afbeeldingen die je verder kunnen helpen bij het scheiden van oud papier en karton.

niet papiercontainer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen