Op Goeree-Overflakkee kun je overal veilig zwemmen

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

We hebben al weken prachtig weer. Maar deze week krijgen we waarschijnlijk de eerste hittegolf van het jaar. En dan is afkoeling heel erg welkom!

Door Sam Fish

Overal wordt gewaarschuwd dat je niet zomaar het water in moet gaan. Er kan namelijk blauwalg aanwezig zijn in het natuurlijke zwemwater. En fysiek contact met blauwalg is geen goed idee. Vandaar ook alle waarschuwingen. Maar hoe zit dat op Goeree-Overflakkee?

Status in orde

Op de website zwemwater.nl is per recreatiegebied te zien hoe het is met de staat van het zwemwater. Ook ons eiland is daarop te vinden. In totaal worden er op het eiland acht locaties met regelmaat gecontroleerd op blauwalg. Dat zijn stranden in Stad aan ’t Haringvliet, Middelharnis, Herkingen, de Slikken, Stellendam en natuurlijk een aantal in Ouddorp.

Al deze stranden staan op dit moment nog op groen met de status ‘in orde’. Dat betekent dat je overal op het eiland veilig kunt zwemmen zonder blauwalg. Uiteraard kan dit elke dag veranderen, houd daarom de website goed in de gaten. Als er blauwalg wordt ontdekt wordt dit uiteraard ook aangegeven bij de strandopgangen.

Blauwalg

Blauwalgen zijn bacteriën in het water. Bij rustig en warm weer kunnen deze soorten in stilstaand water zeer snel groeien. Daardoor ontstaan drijflagen die giftig kunnen zijn voor mens en dier. Ook de windrichting heeft hier invloed op. Blauwalg is te herkennen aan een blauwe of groene gloed over het water.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen