Minister Hanke Bruins Slot bezoekt de regio

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Op maandag 11 juli bezocht minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta.

Ze kon daar zelf zien hoe het gaat met de projecten binnen de Regio Deal en welke resultaten er behaald zijn. De minister sprak er met ondernemers en studenten. Zij zetten zich allemaal in om de regio verder te brengen op het gebied van Onderwijs en Arbeidsmarkt, Duurzaamheid, Landschap en Toerisme en Agrifood. Dat zijn de vier pijlers van de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta.

Het bezoek begon om 16.00 uur bij de Hoeksche Hoeve in ’s Gravendeel. Daar werd de minister ontvangen waarna ze een rondleiding kreeg door het Inspiratiepunt Foodlab. Daarna kwamen de vier programmalijnen van de Regio Deal aan bod. Zo ging de minister in gesprek met studenten over ‘Toekomst en Techniek’. Ze kreeg daarbij een demonstratie van een Robotiller in een akkerveld. Dat is een lichtgewicht landbouwmachine die zelfstandig rijdt op groene waterstof. De toepassing van waterstof is een belangrijke doorbraak in de landbouwsector. Het zorgt voor een duurzame en schone voedselproductie.

Tour

Foort van Oosten is burgemeester van Nissewaard en voorzitter van de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta. Hij kijkt terug op een succesvol en positief bezoek van de minister. “Ze zag vandaag welke inspanningen we hier samen doen voor de 300.000 inwoners in onze regio. Ze nam de tijd en ging in gesprek met alle ondernemers en studenten. Het bezoek gaf nieuwe energie en hoop voor bedrijven, overheden en studenten. Samen werken zij verder aan de toekomst van dit gebied. Want we willen als regio samen doorgroeien op de vier programmalijnen. Maar ondertussen willen we ook samenwerken aan nieuwe vraagstukken die op ons af komen.”

Het bezoek is onderdeel van een tour die de minister maakt langs alle regio’s die tijdens het vorige kabinet een Regio Deal ontvingen. De Regio Deal Zuid-Hollandse Delta ontving 7,5 miljoen euro. De regio heeft ook 7,5 miljoen euro beschikbaar gesteld om samen met het bedrijfsleven meer dan 15 miljoen euro te kunnen investeren in de brede welvaart van het gebied.

Nieuwe Regio Deal

Tijdens het werkbezoek bevestigde de minister het belang dat ze hecht aan de versterkte samenwerking. Daarbij gaat het vooral om de samenwerking tussen de rijksoverheid en de regio. In het nieuwe regeerakkoord is afgesproken dat de Regio Deals worden voortgezet. Het doel is om door de samenwerkingsverbanden te versterken de regionale economische kansen meer te benutten.

Cookieinstellingen