Gemeenteraad bezoekt Oekraïense vluchtelingen

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Leden van de gemeenteraad en het college van Goeree-Overflakkee brachten op vrijdag 8 juli een bezoek aan de noodopvanglocaties in Dirksland waar Oekraïense vluchtelingen verblijven.

Ze kregen een rondleiding in de Geldershof en Elkersweide. Daar gingen ze in gesprek met een aantal vrijwilligers en bewoners.

In maart besloot de gemeente om drie locaties in Dirksland klaar te maken voor de vluchtelingen. Dit deden ze samen met Oost West Wonen en CuraMare. SjaloomZorg en Zeeuwse Gronden, die plannen voor die locaties hadden, verleenden ook hun medewerking. Met vereende krachten werd alles klaargemaakt. Onderwijs en zorg werd met korte lijntjes geregeld en ook vrijwilligers meldden zich aan.

De gemeente is heel blij met alle hulp die de afgelopen maanden is geboden. Eind maart kwamen de eerste vluchtelingen. Dit waren vooral moeders met kinderen. Inmiddels zijn Elkersweide en een vleugel van de Geldershof helemaal gevuld. Dat betekent dat er nu 180 mensen zijn opgevangen in Dirksland. De vluchtelingen hebben hun draai gevonden en een deel van hen werkt ook.

Baat bij zelfredzaamheid

Voor de gemeenteraad was dit een goed moment om eens een kijkje te nemen bij de locatie. Want hoe gaat het nu na de eerste periode waarin alles nieuw was en uitgezocht moest worden? Het was voor alle partijen een leerproces. En inmiddels is de conclusie dat de mensen baat hebben bij zelfredzaamheid. Ze willen zoveel mogelijk voor zichzelf zorgen, bijvoorbeeld zelf koken.

Daarnaast is op de opvang ook altijd de knagende zorg om de geliefde voelbaar. Het dagelijkse wachten op een teken van leven is verschrikkelijk. Maar ondanks de zorgen is er ook de behoefte om zo ‘normaal’ mogelijk te kunnen leven.

Molenzicht

In totaal waren er drie locaties voorbereid op de komst van de vluchtelingen uit Oekraïne. Dat waren de Geldershof en Elkersweide, maar ook appartementen aan de Molenzicht. Die laatste locatie staat op dit moment nog leeg. De gemeente heeft die locatie aangewezen om te voldoen aan opvang als de vraag groter wordt. Dat is nog steeds het geval.

Cookieinstellingen