Kleine krimp aan inwoners voor Goeree-Overflakkee

Foto: Sam Fish

Nederland gaat groeien qua inwoners. In 2035 wonen in ons land waarschijnlijk 18,9 miljoen mensen. Dat zijn er 1,3 miljoen meer dan begin 2022. Hoe zit dat op Goeree-Overflakkee?

Vooral de grote en middelgrote gemeenten zullen verder groeien. Dat geldt ook voor verschillende randgemeenten rond grote steden. Dat blijkt uit de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2022-2050. Deze prognose is van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het CBS.

In 54 gemeenten in Nederland wordt een krimp verwacht van meer dan 2,5 procent. Deze gemeenten liggen vooral in het noorden en langs de oostgrens. Die zullen ook sneller vergrijzen dan de grotere gemeenten. De prognose beschrijft de meest waarschijnlijke ontwikkeling.

Goeree-Overflakkee

Bijna 70 procent van de verwachte groei komt terecht in de grootste gemeenten. Maar hoe zit dat op Goeree-Overflakkee? Wat brengt de toekomst voor het aantal inwoners op ons mooie eiland? Ook daar heeft het CBS naar gekeken. Volgens hun verwachtingen krimpt ons eiland een klein beetje tot 2035. We zouden er 0,67 inwoners op achteruit gaan. Hierbij hoort een ondergrens van – 3,31 procent en een bovengrens van 2,04 procent. Het zou dus ook nog kunnen dat we iets groeien de komende jaren.

Het CBS gaat uit van een krimp door een vergrijzing. Maar ook omdat jongeren naar andere locaties verhuizen voor studie en werk.

Vergrijzing

Daarbij heeft het CBS ook onderzocht hoe groot de vergrijzing word. In 2035 zal ruim 24 procent van de bevolking 65 jaar of ouder zijn. Dat is nu nog 20 procent. Vooral in de gemeenten die de komende jaren krimpen zal het aandeel ouderen in 2035 groot zijn. In veel gevallen gaat het om 30 procent of meer.

Hier op Goeree-Overflakkee zou dat 25,89 procent zijn.

Cookieinstellingen