Dit is het RAD Afvalnieuws van juni 2022

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van juni 2022.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste product is dat deze week de plastic bloempotjes. Deze mogen wel bij het PMD-afval worden weggegooid. Deze potjes zijn gemaakt van zogeheten zacht plastic. Daardoor kan dit gewoon verwerkt worden met het verpakkingsplastic. Ook lege zakken potgrond en tuinaarde mogen bij het PMD worden aangeboden.

Het tweede product gaat om kunststof gebruiksvoorwerpen. Deze mogen niet bij het PMD. Denk bijvoorbeeld aan zwembaden, speelgoed en tuinmeubilair. Ten eerste is het geen verpakkingsmateriaal en ten tweede is het ook geen plastic. Veel van deze producten zijn gemaakt van de harde kunststofsoort PVC. Deze kunnen niet door de verwerker worden verwerkt. Dit kun je wegbrengen naar de milieustraat.

Lever ook elektrische apparaten gescheiden in

Kleine elektrische apparaten belanden vaak bij het restafval. Denk aan DVD-spelers, tablets, mobieltjes en dat soort dingen. Dat is zonde, want deze apparaten zitten vol met waardevolle grondstoffen als goud en koper. Deze grondstoffen zijn zeer geschikt voor recycling en kunnen gebruikt worden voor nieuwe producten.

De EU heeft een inzameldoelstelling vastgesteld van 65 procent. Het gaat dan niet om 65 procent van alle apparatuur dat wordt afgedankt. Het gaat om een inzameling van 65 procent van nieuw verkochte apparatuur. Volgens het jaarverslag van Wecycle is in 2021 in totaal 125,5 miljoen kilo elektrische apparaten gescheiden ingeleverd. Dat is ruim 8 procent meer dan in 2020!

Wist je trouwens dat 1000 kilo aan mobiele telefoons 300 gram goud bevat? Vergelijk dat met 1000 kilo gouderts, dat bevat slechts 3 gram goud. Elektrische apparaten zijn daarom erg waardevol. Voor veel kleine apparaten zijn bij bouw- en supermarkten handige inleverpunten. Dan hoef je dus niet naar de milieustraat met je oude telefoon.

Zomertijd, container op tijd!

Tijdens de zomermaanden worden minder containers aangeboden dan normaal. Dat komt natuurlijk doordat veel mensen op vakantie zijn. Dit betekent dat de routes vaak sneller gereden kunnen worden en dat jouw container misschien wel eerder aan de beurt is dan je gewend bent. Zorg dus dat de container op tijd op de juiste plaats aangeboden staat. Want als je te laat bent, heb je pech.

Zorg dat de container of zak op de ophaaldag uiterlijk 8.00 uur aangeboden is. Dit mag ook al de avond van tevoren na 20.00 uur.

Zomertips

Het kan zijn dat je normaal gesproken niet zo omkijkt naar het afval. Gooi het in een zak en het wordt vanzelf opgehaald. In de zomermaanden is het echter wel verstandig om een beetje op te letten. Op warme dagen wordt het in een container namelijk nog warmer. En je wilt niet weten wat er dan met sommige spullen gebeurt. Daarom heeft de RAD wat tips op een rijtje gezet voor deze zomer.

GFT-afval

  • Zet de GFT-container zoveel mogelijk in de schaduw of laat de klep op een kier openstaan. Zo gaat de inhoud van de container niet broeien en stinken.
  • Leg een krant onderin de container. Kartonnen eierdozen kunnen ook.
  • Verpak vlees- en visresten in een oude krant of keukenpapier
  • Gebruik bio-afbreekbare afvalzakken.
  • Gooi geen vochtig afval in de container. Laat bijvoorbeeld gemaaid gras eerst even drogen en zorg dat etensresten goed uitgelekt zijn. Etensresten kun je eventueel ook invriezen voordat je het in de container gooit op de afhaaldag.
  • Hang een pantykousje met een paar mottenballen in de container tegen vliegen en maden. Een paar takken van de Hedera klimop in de container kan ook helpen. Deze plant is giftig voor maden, waardoor ze uitdrogen.
  • Voeg ‘Containerfris’ of producten als HG tegen GFT-geur of bio-rem toe. Deze middelen gaan stankoverlast tegen, zonder dat ze de kwaliteit van het compost aantasten. Te koop bij supermarkten, drogisterijen en doe-het-zelf zaken

Biedt de GFT-container ook elke twee weken aan in de zomermaanden. Ook als deze nog niet helemaal vol is. Daarmee voorkom je dat het afval in de container gaat composteren. Dat scheelt een hoop viezigheid.

PMD-afval

  • Spoel de verpakkingen voor het PMD-afval in de zomermaanden van tevoren even af.
  • Plastic flacons en drink- en yoghurtpakken kun je het beste platdrukken en met de dop erop in de PMD-zakken werpen.

Zorg dat je het PMD-afval aanbied bij elke ophaalmogelijkheid. Ook PMD-afval kan namelijk gaan stinken in de zak.

Aanbiedregels

Het is belangrijk dat ook in de zomer de buurt schoon blijft van zwerfafval. Daarom hier wat aanbiedregels voor de zomermaanden:

  • Op de dag waarop je container geleegd wordt, moet de container ’s ochtends uiterlijk om 8.00 uur op de aanbiedplaats staan. Dit geldt ook voor de PMD-zakken. De inzameltijdens kunnen namelijk altijd veranderen.
  • De container of PMD-zak mag de avond voor de inzameldag vanaf 20.00 uur worden aangeboden.
  • Op de inzameldag moet de container weer uiterlijk om 20.00 uur zijn weggehaald.
  • Plaats de container met het opnameschort naar de weg; dan kunnen onze chauffeurs sneller en efficiënter werken. Containers met (gedeeltelijk) open deksel kunnen niet door de vuilniswagen worden geleegd.
  • Te zware containers blijven ongeleegd achter.
  • Het is niet toegestaan los afval, zakken, dozen, glas, papier, textiel of (snoei)afval naast de container of verzamelcontainer te plaatsen. Dit wordt doorgegeven aan handhaving van de gemeente.
  • PMD-zakken die te vroeg worden aangeboden of te lang aan de kroonring blijven hangen worden ook doorgegeven aan handhaving van de gemeente.
  • Gebruik uitsluitend de container met jouw adressticker.

Deze regels gelden overigens niet alleen in de zomermaanden. Dit zijn vaste regels voor het hele jaar door.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen