Goeree-Overflakkee gaat voor #BuitengewoonSchoon

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Zwerfafval kom je overal tegen. In de bossen, in de berm, op het strand. En het is een doorn in het oog. Tijd voor verandering.

Weggegooide plastic verpakkingen, blikjes, papier, flesjes, peuken en hondendrollen. Uit onderzoek blijkt dat inwoners van het eiland zich hier enorm aan ergeren. Reden genoeg voor de gemeente om een bewustwordingscampagne op te starten. Met #BuitengewoonSchoon wordt zwerfafval en hondenpoep op diverse manieren onder de aandacht gebracht.

“Wat kan ik van ons mooie eiland genieten. We hebben zoveel om trots op te zijn,” zegt wethouder Tea Both. “Om het eiland mooi en schoon te houden is het nodig dat we voor het eiland en voor elkaar zorgen. Zwerfafval over overlast door hondenpoep past daar niet bij. Om de overlast te verminderen vragen we met de campagne op een positieve manier aandacht voor dit onderwerp.”

Afvalhelden in het zonnetje

Joop de Waal uit Ooltgensplaat is vrijwilliger en werkt mee aan de campagne. “Ik ben vanmorgen om 5.45 uur van huis gegaan en heb 23 kilometer polder schoongemaakt. Ik vind het belangrijk dat ons eiland schoon blijft. Daarom ruim is al 10 jaar vrijwillig zwerfafval op,” vertelt hij. Joop is lid van een groeiende groep vrijwilligers van de beweging Schoon Goeree-Overflakkee. Het gaat op dit moment om zo’n 175 vrijwilligers.

De wethouder is enorm blij met deze afvalhelden. “Ze verrichten enorm goed werk en met zoveel passie! Een aantal van deze helden komt terug in de campagne. Maar hun werk zou eigenlijk niet nodig moeten zijn. Het is een thema waar we allemaal onze schouders onder moeten zetten. Voor ons eiland én voor elkaar.”

Is toch heel normaal?

De kern van de campagne is dat je eigen gemaakte rommel zelf opruimt. Dat is toch heel normaal? Om mensen bewust te maken is het delen van interessante feitjes een onderdeel van de campagne. Hiermee wordt onder meer aandacht gevraagd voor het opruimen van hondenpoep. Dit onderwerp staat vaak bovenaan de lijst van ergernissen. Niet zo raar, want wat is er irritanter en viezer dan in de hondenpoep trappen?

Campagne

De campagne start op woensdag 1 juni. De gemeente trekt voor de communicatie op met de RAD. Zo richt de RAD zich in haar uitingen op de schade van blikafval in het milieu.

Wil jij het eiland ook schoonhouden? Of heb je ideeën, vragen of wil je meer weten? Bekijk dan de website van de campagne.

Cookieinstellingen