Eiland is 7 Blauwe Vlaggen en 1 Groene Wimpel rijker

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee ontvangt zeven blauwe vlaggen en een groene wimpel voor haar schone en veilige stranden en jachthavens.

De gemeente is trots op het resultaat. Ook is de gemeente blij dat mensen weer kunnen genieten van de prachtige stranden en jachthavens die het eiland rijk is.

Blauwe vlag uitreiking

Voor het eerst in drie jaar was er op donderdag 12 meer weer een officiële uitreikingsceremonie. Dit gebeurde in de gemeente Elburg. De Blauwe Vlag wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Goeree-Overflakkee ontvangt de vlaggen voor de Noordzeestranden Westerduinpad en Brouwersdam de Kous.

Daarnaast ontvangen er ook vijf jachthavens een Blauw Vlag. Dat zijn de volgende:

  • Jachthaven Middelharnis
  • Herkingen Marina
  • WSV Herkingen
  • Marina Port Zélande
  • WSV Goeree

De locaties worden op diverse dingen getoetst. Denk aan de kwaliteit van het (zwem)water, milieuaspecten en veiligheid. De blauwe vlag is één jaar geldig. Jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de eisen voldoen. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens.

De Groene Wimpel

In Nederland kunnen Blauwe Vlag gecertificeerde jachthavens in aanmerking komen voor een extra award: de Groene Wimpel. Deze verdien je naast de Blauwe Vlag, maar krijg je niet zomaar. Naast de internationale criteria moet je dan extra inspanningen hebben gedaan op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar ook de verduurzaming van de jachthaven valt hieronder.

Deze award is twee jaar geldig. De jachthaven van Middelharnis ontvangt voor de vierde keer op een rij een Groene Wimpel.

Trots en erkenning

“We zijn erg trots op de Blauwe Vlaggen en de Groene Wimpel,” zegt wethouder Tea Both. “Het is voor ons een erkenning van de kwaliteit van onze jachthavens en stranden. Deze prestatie hebben we samen met de jachthavenbeheerders, watersportverenigingen, ondernemers en medewerkers van de gemeente bereikt. Ik hoop dat bewoners én bezoekers van Goeree-Overflakkee kunnen genieten van de prachtige stranden en mooie jachthavens.”

189 Blauwe Vlaggen in Nederland

De blauwe vlag wordt door een internationale jury van FEE International in Denemarken uitgereikt. In totaal heeft de jury in Nederland 189 Blauwe Vlaggen toegekend. Die zijn voor 130 jachthavens en 59 stranden. Kijk voor meer informatie over de Blauwe Vlag op www.blauwevlag.nl.

Cookieinstellingen