Dit is het RAD Afvalnieuws van april 2022

Foto: Pixabay; vjkombajn

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van april 2022.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste product is dat deze week de aluminium schalen en bakjes. Deze mogen wel bij het PMD-afval worden weggegooid. De bakjes zijn zeer geschikt om te hergebruiken.

Het tweede product gaat om luiers. Deze mogen niet bij het PMD. Allereerst betreft het geen verpakkingsmateriaal, maar zijn het gebruiksvoorwerpen. Daarnaast vormt het een risico voor de volksgezondheid als een luier bij het PMD wordt aangeboden. Luiers moeten daarom bij het restafval. Luiers kunnen overigens ook gratis worden ingeleverd bij de milieustraat.

Glas scheiden

Glas hoort niet bij het restafval, dit kan weggegooid worden bij de glasbak. De eerste glasbak werd 44 jaar geleden al geplaatst in Den Bosch. Sinds dien zijn er een hele boel bijgekomen in Nederland. Ook op Goeree-Overflakkee zijn er genoeg te vinden. Gooi het glas daarom weg in de glasbak. Dit scheelt ruimte in de restcontainer én het kan eindeloos hergebruikt worden.

Bij het hergebruiken van glas, verliest het materiaal geen kwaliteit. Dat maakt het waardevol spul om te blijven recyclen. En glas scheiden is ontzettend makkelijk. Doppen en deksels mogen namelijk gewoon blijven zitten. En je hoeft het glas zelfs niet om te spoelen voordat je het inlevert. Dus ben je er klaar mee? Dump het dan gewoon in de glasbak. Kind kan de was doen.

Glas van cosmetica zoals crèmepotjes en parfumflesjes mogen ook in de glasbak. Lever het gekleurde glas gescheiden in. Alleen zuivere partijen kunnen gerecycled worden. Rood en blauw glas mag in het gat van het groene glas. Het volgende mag niet in de glasbak:

  • Ovenschalen
  • Drinkglazen
  • Kristal
  • Spiegels
  • Vazen
  • Serviesgoed
  • lampen

Gewijzigde ophaaldagen Koningsdag en Hemelvaart

Jawel, er staan weer wat feestdagen op de planning voor april. Zo is het morgen Koningsdag en is het op donderdag 26 mei Hemelvaartsdag. En om de medewerkers van de RAD ook te laten genieten van deze dagen, zijn er wat aanpassingen nodig. Er wordt dus wat geschoven met de ophaaldagen op het eiland. Dat gebeurt als volgt:

Koningsdag

  • Dirksland, Herkingen en Melissant: GFT-container wordt geleegd op zaterdag 30 april.

Hemelvaart

  • Goedereede en Stellendam: Papiercontainer wordt geleegd op zaterdag 21 mei.
  • Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge: GFT-container wordt geleegd op zaterdag 28 mei.

Aan andere huishoudelijke routes verandert helemaal niets. In de weken van een feestdag worden dubbele routes gereden. De oproep is dan ook om de zakken of containers op tijd buiten te zetten. Dit kan de avond ervoor al na 20.00 uur, maar moet gebeurd zijn om 8.00 uur op de inzameldag.

Ook de milieustraat heeft voor de feestdagen een wijziging. Zowel met Koningsdag als Hemelvaartsdag zijn de milieustraten op het eiland gesloten.

Cookieinstellingen