Vrijwilligers gezocht voor gemeentelijke buurtbus

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Door aanpassingen in de dienstregeling van het OV is de kans groot dat vanaf september de buslijnen 135 en 138 komen te vervallen. En dus moet er een oplossing komen.

Die oplossing heeft de gemeente gevonden in de vorm van de buurtbus. Dat hebben ze niet alleen bedacht. Het is een initiatief van de gemeente, Connexxion en de provincie Zuid-Holland. Om die bus te besturen zoeken ze de komende tijd enthousiaste bestuurders ervoor.

Een buurtbus is een kleinere bus voor 8 personen. Deze rijdt volgens een vaste dienstregeling een vaste route. Buurtbussen rijden al in heel Nederland, vooral in dunbevolkte gebieden. Vrijwilligers zitten achter het stuur en dragen bij aan het verbinden van de dorpskernen. Om een buurtbus te mogen besturen moet je in het bezit zijn van een B rijbewijs. Een groot rijbewijs is dus niet nodig.

Minder busgebruik door corona

Het aantal reizigers in het OV is de afgelopen twee jaar sterk afgenomen. Dit komt natuurlijk door de uitbraak van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen. Minder reizigers betekent minder vervoersopbrengsten. En aangezien die opbrengsten belangrijk zijn voor de bekostiging van het openbaar vervoer, ontstaat er nu een financieel tekort.

OV-op-Maat de oplossing?

Connexxion en de provincie zien het alternatief OV-op-Maat als dé oplossing voor een gebrek aan reguliere verbindingen. Dit houdt in dat de reiziger vooraf telefonisch of via de app vervoer bestelt. De gemeente omarmt deze oplossing niet. Zij wil graag vasthouden aan een reguliere vorm van openbaar vervoer met vaste dienstregeling. Het OV zoals we dat nu kennen moet zoveel mogelijk intact blijven. En dat betekent dus de komst van de buurtbus.

Na september dit jaar stopt de steun van het Rijk. Connexxion is dat genoodzaakt om de lijnen 135 en 138 ook overdag te stoppen. Die zouden dan alleen rijden middels OV-op-Maat. “De gemeente hecht groot belang aan een alternatief,” laat wethouder Peter Feller weten. “In heel Nederland zijn er positieve ervaringen met buurtbussen. Dit zou ook heel goed voor Goeree-Overflakkee kunnen werken.”

Vrijwilliger worden?

Is het wel iets voor jou om als vrijwilliger op de buurtbus te zitten? Je houdt dan de lijnen 135 en 138 met een team in stand. Daarbij draag je dan ook meteen bij aan het bereikbaar houden van de dorpen binnen de gemeente. Aanmelden hiervoor kan via de website van de gemeente.

De buurtbus gaat vanaf september 2022 rijden. Aanmelden als vrijwilliger kan altijd. In juni volgt een tussentijdse evaluatie die inzicht moet geven in de haalbaarheid van het initiatief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen