Dit is het RAD Afvalnieuws van maart 2022

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van maart 2022.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste product is dat deze week de cups van waxinelichtjes. Deze mogen wel bij het PMD-afval worden weggegooid. Deze cups zijn gemaakt van aluminium waardoor ze goed te recyclen zijn.

Het tweede product gaat om elektrische apparaten. Deze mogen niet bij het PMD. Allereerst betreft het geen verpakkingsmateriaal, maar zijn het gebruiksvoorwerpen. Daarnaast kan de verwerker van het PMD-afval dit niet verwerken. Maar…! Elektronische apparaten bevatten waardevolle grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan edelmetalen. Lever de apparaten daarom in bij de milieustraat.

Reserveringssysteem blijkt succesvol

Sinds de opkomst van het coronavirus is het verplicht om een tijdslot te reserveren voordat je naar de milieustraat komt. En dit blijkt een groot succes te zijn. Bezoekers zijn tevreden over de snelle doorlooptijd. En natuurlijk scheelt het een enorme wachtrij als iedereen aan een tijd gebonden zit. Voor de medewerkers van de RAD is het ook een prettige manier van werken. Zij kunnen bezoekers zo veel beter begeleiden bij het scheiden van het afval. Dat betekent weer dat er minder vervuiling in de containers terecht komt.

Zo’n afspraak kan gemaakt worden via de website van de rad www.radbv.nl of in de RAD-app. Door iedereen een afspraak te laten maken, worden bezoekers beter verdeeld over de dag. Dat voorkomt piekmomenten en scheelt lange wachtrijen. En dat reserveren hoeft echt geen week van tevoren, dat kan zelfs nog een half uur van tevoren! Als er nog plek is, kun je dus nog last minute een afspraak maken om troep te dumpen.

  • Bezoek zonder reservering is niet mogelijk. Zonder reservering krijg je geen toegang tot het terrein.
  • Reserveren kan alleen via de website of app.
  • Heb je geen toegang tot het internet? Vraag dan buren, familie of vrienden om even te helpen.
  • Kom op tijd.
  • Neem de bevestiging mee en daarbij ook een legitimatiebewijs.
  • Gebruik je milieupas om toegang te krijgen tot de milieustraat.

Gewijzigde ophaaldagen Pasen en Koningsdag

Jawel, er staan weer wat feestdagen op de planning voor april. Zo komt Pasen er weer aan en mogen we weer een feestje vieren met Koningsdag. Pasen valt dit jaar op zondag 17 en maandag 18 april, Koningsdag is zoals altijd op 28 april. En om de medewerkers van de RAD ook te laten genieten van deze dagen, zijn er wat aanpassingen nodig. Er wordt dus wat geschoven met de ophaaldagen op het eiland. Dat gebeurt als volgt:

Pasen

  • Goedereede, Ouddorp en Stellendam: restafval wordt geleegd op zaterdag 16 april.
  • Herkingen, Dirksland en Melssant: PMD-zakken worden opgehaald op dinsdag 19 april.

Koningsdag

  • Ouddorp: Papiercontainer wordt geleegd op zaterdag 23 april.
  • Dirksland, Herkingen en Melissant: GFT-container wordt geleegd op zaterdag 30 april.

Aan andere huishoudelijke routes verandert helemaal niets. In de weken van een feestdag worden dubbele routes gereden. De oproep is dan ook om de zakken of containers op tijd buiten te zetten. Dit kan de avond ervoor al na 20.00 uur, maar moet gebeurd zijn om 8.00 uur op de inzameldag.

Ook de milieustraat heeft voor de feestdagen een wijziging. Zowel met Pasen als met Koningsdag zijn de milieustraten op het eiland gesloten.

gedicht afvalnieuws

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen