3D Tripping tijdens Tiener Kerstparty

Foto: Sam Fish

Stichting Responsible Young Drivers (RYD), verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, voerde tijdens de Tiener Kerstparty op vrijdag 18 december 2015 het verkeersproject 3D Tripping uit.

Bij recreatiecentrum De Staver in Sommelsdijk namen 39 jongeren plaats in een simulator. De jongeren beleefden tijdens 3D Tripping in een virtual reality wereld de invloed van het gebruik van alcohol en drugs achter het stuur. Daarnaast ging RYD tijdens het feest met ongeveer 120 jongeren in gesprek over het gebruik van verdovende middelen.

Aan de hand van enkele veel voorkomende verkeerssituaties werd het effect van verdovende middelen gesimuleerd. Toeschouwers konden via een beeldscherm de simulatie volgen. Na de simulatie gingen de jongeren van RYD positief met deelnemers en toeschouwers in gesprek. De jongeren gaven aan dat ze de simulatie erg leuk en tof vonden. Gevolgd door uitspraken als ‘met drugs/alcohol op lukte het echt niet’, ‘ik slingerde de hele weg over’ en ‘ik vond het best eng, omdat ik minder controle had’. De gesprekken hebben als doel om jongeren te overtuigen van de risico’s die middelengebruik achter het stuur met zich meebrengt en ze te behoeden voor het gebruik van de middelen.

LEES OOK: Film met aansluitend een nieuwjaarsborrel in het Diekhuus

Enquête
Van de 34 deelnemers, die na afloop een enquête invulden, gaf 88 procent aan minder vaak een voertuig te besturen onder invloed van alcohol of drugs en minder vaak als passagier mee te rijden met een bestuurder die onder invloed van alcohol of drugs is.

“Met het grote bereik van het project en de positieve ervaringen van deelnemers is het project 3D Tripping een succes dat zeker voor herhaling vatbaar is”, aldus één van de organisatoren van de stichting. ”We willen de organisator van het feest, Happy Music, en recreatiecentrum De Staver hartelijk danken voor hun medewerking tijdens de uitvoering van het verkeersproject”.

LEES OOK: Bouwplannen terrein De Goede Ree bekend

Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid
Het project 3D Tripping werd op uitnodiging van de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee uitgevoerd door RYD. De Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid voert jaarlijks verschillende verkeersveiligheidsprojecten uit voor weggebruikers van alle leeftijden. Dat gebeurt onder het motto; ‘Maak Van De Nul Een Punt’, het verkeersveiligheidsmotto waarbij gestreefd wordt naar nul verkeersslachtoffers.

Reacties