VVD Goeree-Overflakkee wil hertelling van de stemmen

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

VVD Goeree-Overflakkee heeft een hertelling aangevraagd van de stemmen die zijn uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het gaat om een hertelling van alle 26.293 uitgebrachte stemmen.

Het centraal stembureau heeft op maandagochtend 21 maart ingestemd met de hertelling. “Aanleiding is het minimale verschil in stemmen voor de verdeling van de laatste restzetel,” laat de partij weten. “Het verschil tussen SGP en VVD is slechts drie stemmen. De VVD heeft geen vermoedens van onregelmatigheden en twijfelt niet aan de integriteit van de stembureaus. Maar een telfout is op deze grote aantallen stemmen snel gemaakt. De VVD wil daarom 100% zekerheid over de uitslag.”

En dus worden alle stemmen opnieuw geteld om te kijken of er ergens misschien een foutje is gemaakt. “Het is namelijk bepalend voor de stemverhoudingen in de gemeenteraad voor de komende vier jaar. De uitslag moet daarom boven iedere twijfel verheven zijn. dat zijn we aan onze kiezers en de inwoners van Goeree-Overflakkee verplicht.”

Zetelverdeling 

De gemeente maakte afgelopen vrijdag de nieuwe zetelverdeling bekend. Die luidt als volgt:

  • VKGO – 7 zetels (+1)
  • SGP – 7 zetels (=)
  • CDA – 6 zetels (+2)
  • Groep Jan Zwerus – 4 zetels (+3)
  • VVD – 2 zetels (-2)
  • ChristenUnie – 2 zetels (-1)
  • PvdA – 2 zetels (-1)
  • D66 – 1 zetel (x)
  • PvdJ – 0 zetels (x)

Met de hertelling is er dus een mogelijkheid dat dit nog iets verandert. In totaal zijn er bij de verkiezingen 41.083 stempassen uitgegeven en zijn er 26.293 stemmen uitgebracht. Dat maakt het opkomstpercentage afgerond 64 procent. Alle stemmen worden opnieuw geteld. Zowel de stemmen van het vervroegd stemmen op maandag en dinsdag als de uitgebrachte stemmen op woensdag 16 maart.

Verdeling restzetels

De verdeling van de restzetels vindt plaats volgens een vooraf vastgestelde methode. Het aantal stemmen voor elke partij wordt gedeeld door het aantal behaalde volle zetels plus 1. De partij die zo uitkomt op het grootste aantal stemmen per zetel (grootste gemiddelde) krijgt de restzetel toegewezen. Het gaat in dit geval om de laatste verdeelde restzetel, die is toegewezen aan de SGP. Het verschil was slechts 3 stemmen met de VVD.

Hertelling

De hertelling vindt dinsdag 22 maart plaats in het Prieel van De Staver in Sommelsdijk, vanaf 8 uur ’s ochtends. De hertelling is openbaar te volgen, maar de tellers werken geconcentreerd. Zij kunnen bij het tellen niet gestoord worden. De zitting van het centraal stembureau om de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen definitief vast te stellen is vervolgens woensdag 23 maart om 16.00 uur in het Rondeel. Direct na deze zitting wordt de officiële uitslag openbaar gemaakt. De zitting is live online te volgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen