SGP vraagt aandacht voor aanrijtijden ambulances

Foto: Sam Fish

Voor de ambulancezorg geldt de streefnorm dat in 95 procent van de spoedgevallen dat een ambulance binnen 15 minuten aanwezig moet zijn. Dat wordt helaas niet altijd gehaald.

Dat zijn geluiden die de SGP regelmatig binnenkrijgt. Reden genoeg voor raadslid Pieter Breederveld om hiervoor aan de bel te trekken bij het college. “We maken ons zorgen om de aanrijtijden van ambulances op Goeree-Overflakkee,” aldus de SGP’er.

Hij geeft aan dat er in het verleden elk jaar een update kwam vanuit de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Daarin werd een uitsplitsing gemaakt naar de oude gemeentelijke indeling van voor 2013. “Dat is van belang om te kunnen inzien of er op het hele eiland adequate ambulancezorg aanwezig is.”

Geen verbetering

“Inmiddels is deze informatie aangeleverd en we zien geen verbetering,” zegt Breederveld. Daarbij kijkt hij naar het percentage ritten waarin de streefnorm wordt gehaald. Gemiddeld kwam in 2021 de ambulance 83,4 procent van de gevallen binnen 15 minuten aan. In 2019 was dat nog 84,9 procent. Vooral Oostflakkee (65,2%) en Goedereede (74,9%)  blijven achter.

De gemeente heeft de directeur van de Ambulance Rotterdam-Rijnmond uitgenodigd om nadere toelichting te geven op de cijfers. Naar verwachting gebeurt dit in juni.

Waardering

De SGP heeft veel waardering voor de inzet van de medewerkers van de ambulancezorg op het eiland. Toch blijft de SGP erop toezien dat de landelijke normen ook op het eiland worden gehaald. Een aantal jaren geleden vroeg de fractie al aandacht voor de problematiek. Resultaat was dat er toen goed gekeken is naar het spreidingsplan. Daarbij dienden zowel Goedereede als Nieuwe-Tonge als uitvalbasis. “Met de nu aangeleverde cijfers zien we daarvan helaas de resultaten niet terug.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen