Eilandelijke partijen met elkaar in debat

Foto: Livestream Gemeente Goeree-Overflakkee

Op woensdag 16 maart gaan we massaal naar de stembussen. En dus was het tijd voor de eilandelijke partijen om elkaar eens goed in de ogen te kijken.

Door Sam Fish

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseerde de gemeente voor maandag 7 maart een verkiezingsdebat. Acht van de negen eilandelijke kandidaten gingen hierbij het gesprek aan met elkaar. Per ronde werden twee thema’s aan de kaak gesteld waarover per keer drie partijen hun mening konden geven.

Echt debatteren zat er niet in, maar informatief was het zeker wel. Hieronder een korte samenvatting. Helemaal onderaan het bericht is het hele verkiezingsdebat terug te kijken.

Duurzaamheid

Voor het onderwerp duurzaamheid werd de volgende stelling erbij gepakt: ‘Inwoners moeten niet verplicht worden van het aardgas af te gaan omdat dat onbetaalbaar is’. Deze stelling werd beantwoord door Ellen Nijssen van de VVD, Florian van der Weide van de Partij van de Jongeren en Hendrik Herweijer van de SGP.

VVD: “Wij zijn niet zo van het verplichten. Er moet voldoende draagvlak zijn onder de inwoners om te verduurzamen. Maar verplichten is echt een brug te ver.”

PvdJ: “Ook wij zijn niet van het verplichten, maar wel voor het aanmoedigen van verduurzamen en het zoeken naar alternatieven. We laten het volk beslissen.”

SGP: “De verplichting is landelijk al bedacht, dus daar gaan wij lokaal niet over. Maar we moeten het niet als doel zien. Het doel is CO2 besparing. Het moet betrouwbaar en betaalbaar zijn. Daar moet Den Haag ook mee over de brug komen. We moeten het samen doen met de inwoners, want het gebeurt bij hen achter de voordeur. De gemeente heeft wel een rol, maar als het gaat om betaalbaarheid, dan moeten we ook naar Den Haag kijken.”

Woningbouw

Aan diezelfde partijen werd ook het thema woningbouw voorgelegd. Dat gebeurde met de volgende stelling: ‘Geen villawijken meer op het eiland, maar sociale woningbouw’. Daarop kwamen de volgende antwoorden.

SGP: “Ik vind het een rare tegenstelling. Bouwen voor de lokale behoefte is belangrijk. Die behoefte is op dit moment vooral mensen met een kleine beurs, starters en ouderen hebben het lastig. En dan met name de ouderen. Er is niet vaak een alternatief voor hen. Daar moet voor gebouwd worden, dan krijg je de doorstroming terug. De inzet moet dus voor de starters en de ouderen zijn. ‘Eigen mensen eerst’ geeft een rare smaak in de mond. Maar we moeten bouwen voor de lokale behoefte.”

PvdJ: gaat hierbij in op het antwoord van de SGP. “Ik vind het nogal een raar statement dat er ineens aan de lokale behoefte voldaan moet worden terwijl dat de afgelopen vier jaar over het algemeen seniorenwoningen zijn gebouwd. Uit huurcijfers van de woningbouw blijkt ook dat jongeren eerder prioriteit hebben dan ouderen om woningen voor te bouwen.”

VVD: “Ik ben het eens met de heer Herweijer. Maar wat ik nog niet hoor is dat we een bloeiende economie hebben qua MKB. We kijken als partij naar de toekomst en we zullen moeten groeien om die economie draaiende te houden. Dus we hebben zeker nieuwe woningen nodig om nieuwe mensen aan te trekken. Dat betekent niet meteen villa’s, maar wel starterswoningen en woningen voor ouderen. Alleen het duurt zo lang, er mag wel wat tempo achter.”

Jeugd

Het eerste thema van de tweede ronde is het thema jeugd. De stelling die hierbij pas wordt beantwoord door Jeffrey Verlegh van D66 en Bert Tuk van de ChristenUnie. De stelling luidt: ‘We moeten accepteren dat de jeugd wegtrekt van het eiland en ons richten op de ouderenzorg’.

D66: “Als 24-jarige ben ik het daar uiteraard niet mee eens. Natuurlijk is zorg heel belangrijk. Niet alleen de ouderenzorg, maar ook de jeugdzorg. Zeker gezien de huidige problematiek wat betreft de drugs. Daar moet nu actie genomen worden. Gelukkig is het IJslandsmodel geïmplementeerd. Het is een mooi model, maar een verslaafde heeft niets aan een model. Er moet ook actie ondernomen worden, preventief. Dat model voorziet ook in sport en uitgaan. We zien dat uitgaansgelegenheden dicht zijn, onlangs is Le Bateau nog gesloten. Voorzieningen, daar moet het om draaien. Uitgaan is belangrijk, maar wonen is ook belangrijk en er moet werk zijn. Het is het complete plaatje.”

CU: “In grote lijnen zijn we het daar mee eens. We hebben hard gestreden voor dat IJslandsmodel. We denken dat je met name door preventie kunt voorkomen dat jongeren met drank- en drugsproblematiek in aanraking komen. Ik denk dat de ouderenzorg ook een kans kan zijn voor de jeugd. Dat levert namelijk weer werkgelegenheid op. Dat zijn dus weer kansen voor de jeugd.”

Veiligheid

Het tweede thema van deze tweede ronde is veiligheid. De twee heren geven antwoord op de stelling ‘Het vergroten van de veiligheid doe je met strenge handhaving en niet met preventieve handhaving’.

CU: “Je mag best meer blauw op straat zien. Dat geeft mensen een veiliger gevoel. Ondermijning komt hier ook voor helaas en daar moet ook aandacht voor zijn. Maar ook het voorkomen van verkeersproblematiek. En nog vele andere zaken, het is een heel breed onderwerp. Er moet breed gehandhaafd worden. Bijvoorbeeld camera’s ophangen bij hotspots.”

D66: “Er moet vooral ingezet worden op preventie. Tuurlijk moeten handhaving en politie hun werk goed kunnen doen. Maar we moeten ook naar preventie kijken. Ik ben niet zo voor camera’s, privacy moet gewaarborgd blijven. Het moet goed onderbouwd kunnen worden als camera’s worden ingezet. Preventie is heel belangrijk, daar liggen echt de verschillen. We moeten in gesprek met mensen over waar de problematiek vandaan komt. Op zoek naar de oorzaak. Voorkomen is beter dan genezen.”

Economie

De derde ronde begint met drie nieuwe partijen. Dat zijn Daniël Huising van het CDA, Aat van Alphen van de VKGO en Petra ’t Hoen van de PvdA. Zij praten over de stelling ‘Alle winkels mogen zelf bepalen of ze op zondag open gaan’.

CDA: “Ik denk dat je dat niet zelf moet laten bepalen. De grote spelers gaan dan open en de kleinere ondernemers worden dan misschien in een positie gedwongen waar ze niet in willen komen.”

VKGO: “Dat moeten de ondernemers zelf kunnen bepalen. Maar het gaat ook pas spelen als de noodzaak er is. De koopuitval naar Hellevoetsluis en Rotterdam is nu maar 3 procent. Nu is het dus nog niet nodig. Maar ze moeten het zelf bepalen.”

PvdA: “Ondernemers kunnen dat heel goed zelf bepalen. Wij zijn zelf tegen een zondagopenstelling. Misschien dat de kop van het eiland het wel goed kan gebruiken. Voor toeristen is een hoop dicht op zondag. Maar de keuze moet bij de ondernemers blijven. Het moet natuurlijk wel iets opleveren voor hen.”

Bereikbaarheid

De zesde en laatste stelling van de avond is ook voor hen. Deze luidt: ‘Goed openbaar vervoer op het eiland is economisch niet rendabel’.

CDA: “Onzin. We hoorden jongeren net zeggen dat er niet genoeg zitplaats is in de bussen. Er zitten hier veel scholen in Middelharnis, dus er is veel vraag. Vervoersmaatschappijen willen het liefst af van de minder rendabele lijnen. Daar moeten we als gemeente voor waken. Hoe beter het eiland gedekt is, het beter je het ov in stand houdt. Ook de kleine lijnen moeten op orde blijven. Het hoort bij de voorzieningen. Maar ook de bereikbaarheid van de haltes moet verbeterd worden.”

VKGO: “Een debat is vooral leuk als je het niet met elkaar eens bent, maar ik sluit me graag aan bij Daniël.”

PvdA: “Ik had vanmorgen nog contact met de dorpsraad van Achthuizen. Jongeren stonden daar te wachten op de reguliere bus en die kwam gewoon niet opdagen. De mensen bleven daar gewoon staan. En dat gebeurt niet één of twee keer, dat is de laatste tijd al vaker gebeurd. We hebben daarom een bestuur nodig dat aan de bel trekt bij de overheid. Het is net als kinderopvang, zonder lukt het niet. Niet iedereen heeft een auto en er is op dit moment een heel schraal aanbod. Het bedrag dat je moet betalen is groot om met de bus te gaan. Dus als je bijvoorbeeld in Den Bommel woont, je hebt geen auto en je moet boodschappen doen. Dat is lang niet voor iedereen betaalbaar.”

Spervuurvragen

Na elke ronde kandidaten werden ze onderworpen aan een vijftal spervuurvragen. Dat zijn vijf korte vragen waarop ze alleen met ja of nee mochten antwoorden. En dat bleek nog best lastig. Want hoewel ze na de vragen ieder één antwoord mochten uitlichten, wilden ze dat bij elke vraag al meteen doen.

Deze snelle vragen, de bijbehorende antwoorden en natuurlijk de rest van het debat zijn in de video hieronder terug te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen