Gevonden fietsen gaan voortaan naar Goed voor Goed

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Gevonden fietsen die de gemeente Goeree-Overflakkee inneemt, gaan vanaf nu naar kringloopwinkel Goed voor Goed. Ze worden verdeeld over Stellendam en Oude-Tonge.

Inwoners kunnen tijdens openingstijden binnenlopen om te kijken of hun fiets is gevonden. De fietsen worden natuurlijk niet willekeurig verdeeld. Waar de fiets gevonden is, daar gaat hij naar de dichtstbijzijnde locatie.

Niet-geclaimde fietsen worden na de bewaartermijn opgeknapt en verkocht. Het wordt daarmee een vorm van dagbesteding in de fietsenwerkplaats van Goed voor Goed. Het kringloopcentrum is blij met de samenwerking. Fietsen opknappen past goed bij hun filosofie. “Ook een fiets verdient een tweede kans,” zegt initiatiefnemer Joost van Welsenis. “Een fiets moet rijden, niet stilstaan.”

Op dit moment staan er ongeveer 25 fietsen in de opslag van de gemeente. Ze worden binnenkort overgebracht naar Goed voor Goed in Oude-Tonge.

Oude werkwijze

De verantwoordelijkheid voor gevonden en verloren voorwerpen ligt in Nederland bij de gemeenten. Dat geldt dus ook voor tweewielers. Tot nu toe was het zo dat gevonden fietsen werden opgeslagen bij de gemeentewerf van Middelharnis. Dat geldt voor relatief nieuwe fietsen én oude wrakken. De goederen worden gepubliceerd op de landelijke website verlorenofgevonden.nl. Als iemand een fiets kwijt was, kon hij op afspraak terecht.

Daarnaast werden er door de gemeente af en toe kijkdagen georganiseerd. Na afloop werden de overgebleven fietsen voor het goede doel verkocht. Die fietsen stonden er dan al langer dan de wettelijke bewaartermijn.

De kijkdagen en het op afspraak bezichtigen werd door inwoners niet altijd als makkelijk ervaren. Daarnaast had de gemeentewerf eigenlijk geen ruimte meer voor de gevonden fietsen. Ook in het kader van de veiligheid was het niet meer wenselijk dat er ‘onbevoegden’ op het terrein kwamen.

Voordelen

Deze nieuwe werkwijze heeft meerdere voordelen. Het wordt voor de eigenaar van de fiets makkelijker om hem terug te vinden. De kringloopwinkel is zes dagen in de week geopend. Goed voor Goed kan de fietsen die hun eigendom worden goed gebruiken voor de dagbesteding. En de kringloop wil ook samenwerken met het fietsencafé. Daar kan mogelijk ook een vraag zijn voor de gevonden fietsen.

De gemeente maakt daarnaast op deze manier minder kosten. Ze hoeven de opslag immers niet meer te regelen in de gemeentewerf én de kijkdagen zijn niet meer nodig.

Procedure

Ondanks de verplaatsing blijft de gemeente verantwoordelijk voor de gevonden fietsen. Dat betekent dat er een vaste procedure wordt gevolgd als ergens een fiets wordt aangetroffen. Dat gaat als volgt:

  • Eerst krijgt de fiets een duidelijke sticker. De eigenaar heeft zo een aantal dagen de tijd om de fiets uit het straatbeeld te verwijderen.
  • Er wordt bij aantreffen ook gekeken of de fiets als gestolen staat geregistreerd. Als dat zo is, wordt de politie geïnformeerd.
  • De gemeente beoordeelt of de fiets meer of minder waard is dan 450 euro. Dat heeft te maken met de wettelijke bewaartermijn die voor de gemeente geldt. Echte fietswrakken worden gelijk vernietigd.
  • Daarna wordt de fiets naar een Goed voor Goed locatie gebracht. Hij wordt dan ook met foto geregistreerd op de website verlorenofgevonden.nl.
  • Ben je je fiets kwijt? Meld dit dan op diezelfde website. Daar check je ook regelmatig of de fiets gevonden is.
  • Als de eigenaar zich meldt, vraagt een Goed voor Goed-medewerker naar bewijsstukken. Dit is om te controleren of het echt om jouw fiets gaat. Denk aan de reservesleutel, een foto, proces-verbaal van aangifte of andere bijzonderheden.
  • Klopt het? Dan krijg je de fiets mee. Je moet dan een bewaarvergoeding van 20 euro betalen aan Goed voor Goed.

De gemeente houdt de wettelijke bewaartermijn voor de fietsen in de gaten. Zij laten aan Goed voor Goed weten welke fietsen ze mogen opknappen en doorverkopen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen