Het Fort hoeft van de PvdJ niet onbejongd te blijven

Foto: Sam Fish

De Partij voor de Jongeren heeft een opvallend punt opgenomen in hun verkiezingsprogramma. Daarmee willen ze risico jongeren uit handen van justitie en jeugdzorg proberen te houden.

Om precies te zijn gaat het om de vrijwillige dienstproef voor jongeren. Hiermee wil de partij de discipline kunnen bieden aan vrijwillige deelnemers. Het zou volgens de partij een gemis zijn bij veel jongvolwassenen en ze kunnen hier veel profijt van hebben.

De eerste ex-militair uit Goedereede heeft zich al gemeld als vrijwilliger om deze doelgroep te helpen.

Optionele dienstproef (vrijwillig)

Standpunt 6.6 in het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Jongeren gaat over optionele dienstproef. Dit is op vrijwillige basis. Het lijkt de PvdJ een goed idee om van het Fort Prins Fredrik in Ooltgensplaat niet alleen een toeristische attractie te maken. Hun voorstel is om het Fort twee keer per jaar te reserveren voor gedisciplineerde trainingscursussen.

Het idee is om een (oud)militair de jongvolwassenen daar te laten trainen, het liefst op vrijwillige basis. Er zijn al twee veteranen die zich hiervoor hebben aangemeld.

Risicojongeren bijscholing dienstproef (opgelegd)

Het volgende punt in het verkiezingsprogramma is iets minder vrijwillig. Daarbij gaat het over opgelegde bijscholing over de dienstproef voor risicojongeren. “Vele inwoners gaven aan dat zij tijdelijke dienstplicht wel prettig hadden gevonden,” laat de partij weten. “De PvdJ is uiteraard niet voor oorlog, maar juist voor vrede. Maar we zien mogelijkheden om dit Fort meer in te zetten voor de bevolking. Denk bijvoorbeeld aan trainingskampen die structuur, discipline of uithoudingsvermogen aanleren.”

De partij wil zo lokaal proberen te voorkomen dat risicojongeren in een vervelende situatie terecht komen. “Door zo’n trainingskamp krijgen ze allerlei zaken mee,” verklaren ze. “Denk aan op tijd opstaan, oefeningen uitvoeren, bed opmaken, dagelijkse verzorging en nog veel meer. Routine krijgen en toepassen op het dagelijks leven. Zo hopen we een generatie op te voeden die zich leert inzetten om iets gedaan te krijgen. Minder snel lui, verwend en gemakzuchtig. En minder snel vatbaar voor middelengebruik.”

“Ook mag deze levenservaring de interesse aanwakkeren om collega te worden van 1 van de 68.000 mensen werkzaam bij defensie,” aldus de partij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen