SGP pleit voor het maritiem cluster van Stellendam

Foto: Sam Fish

Op maandag 24 januari werden raadsleden bijgepraat over het onderzoek naar de verzanding van het kustgebied bij de monding van het Haringvliet.

Het onderzoek hiernaar is ingesteld in opdracht van een coalitie van twaalf partijen. Onder hen zijn de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Goeree-Overflakkee en Westvoorne en het Waterschap Hollandse Delta. De SGP-fractie van ons eiland wil graag dat de waterveiligheid op orde wordt gebracht. Ook willen ze dat het maritieme cluster in Stellendam bestaansrecht houdt. Daar hoort onder meer de visserij bij.

Verzanding

De verzanding van het kustgebied gaat behoorlijk snel. Het brengt ook gevaren met zich mee voor de scheepvaart. Niet alleen de beroepsvaart krijgt er steeds meer mee te maken, ook de pleziervaart. Er is ook een steeds grotere stuurmanskunst vereis om veilig de Stellendamse haven te bereiken of verlaten.

“Als SGP volgen we de complexe materie op de voet,” zegt SGP’er Corné Grinwis. “De belangen in het gebied zijn groot. Goeree-Overflakkee heeft een belangrij maritiem cluster, een innovatiecentrum en een visserijschool. Zij zijn gebaat bij een goede en veilige vaargeul.” De ontwikkelingen van de verzanding voorspellen niet veel goeds voor de vaargeul en stranden. Dat laatste speelt vooral op Voorne, waar men en significante afname van het toerisme voorspelt.

Werkgelegenheid

Voor verder onderzoek telt in de eerste plaats natuur en vervolgens toerisme zwaar mee. Het uitgangspunt voor de SGP-fractie is dat de waterveiligheid in orde wordt gebracht. Ook het maritieme cluster moet het bestaansrecht behouden. Dat cluster genereert volgens visafslagorganisatie UFA 1.500 FTE aan werkgelegenheid rondom de haven. Ook uit een oogpunt van innovatie en duurzaamheid is dit cluster van groot belang voor Goeree-Overflakkee.

Brede vaargeul

De Haringvlietsluizen spelen een cruciale rol in het programma van ruimte voor onze rivieren. Ze zijn ook wel bekend als de kraan van Europa. Als de verzanding doorgaat, komt de wateruitlaat van de Haringvlietsluizen in de knel. Dit zal onmiskenbare effecten hebben voor het achterland.

“Steeds meer moeten we rekening houden met extreme weersomstandigheden. Daarom is het van groot belang om nu de knelpunten van de toekomst aan te pakken. We moeten de kraan van Europa zoveel mogelijk optimaliseren,” aldus de SGP. De partij ziet kansen om dit te combineren met een brede vaargeul. Daarvan kan zowel de waterafvoer als de maritieme sector profiteren.

In de bijeenkomst pleitten de SGP’ers voor waterveiligheid. Daarbij moet watermanagement voor de lange termijn op orde zijn en centraal staan. In aanvulling daarop moet gekeken worden wat mogelijk is aan recreatie- en natuurontwikkeling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen