Subsidie aardgasvrij koken voor inwoners van Stad

Foto: Pixabay; Alondav

Inwoners van Stad aan ’t Haringvliet kunnen subsidie aanvragen voor de overstap van koken op gas naar elektrisch koken. De gemeente heeft hiervoor budget gekregen.

Dat budget komt uit het Programma Aardgasvrije Wijken. Inwoners van Stad kunnen deze subsidie gebruiken voor de aanschaf van een elektrisch kooktoestel. Ook de nieuwe pannen, een aanpassing in de meterkast en het plaatsen van een extra aansluiting in de keuken kan daarvan betaald worden.

Wel zitten er restricties aan. Voor de pannenset mogen ze maximaal € 500,- van de subsidie gebruiken. Voor de aanpassingen in de meterkast is ook 500 euro weggelegd. En van de aansluiting in de keuken wordt 250 euro vergoed vanuit de subsidie.

Waarom Stad aan ’t Haringvliet?

Stad Aardgasvrij is een initiatief vanuit Stad aan ’t Haringvliet. Een groep inwoners zocht naar de beste manier om het dorp aardgasvrij te maken. Samen met projectteam van deskundigen deden zij hier onderzoek naar. Het is gebleken dat waterstof een goede optie is.

In de zomer van dit jaar wordt besloten of het dorp in 2025 de overstap naar aardgasvrij mag maken. Dat wordt besloten door inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van het dorp. Er kan dan gekozen worden voor waterstof of een eigen aardgasvrije oplossing. Als 70 procent instemt, gaat het plan door.

Overstapbeloften

De overstap naar waterstof moet aan acht beloften voldoen. Dat zijn de volgende:

  • Veilig of anders niet
  • Betaalbaar
  • Altijd warm
  • Groen
  • Het mag
  • Het kan
  • Vertaalbaar
  • Voldoende draagvlak

Alleen als het project aan alle beloften voldoet, gaat de overstap naar waterstof door. Meer informatie hierover is te lezen op de website van Stad Aardgasvrij.

Hoe wordt dit gefinancierd?

Stad Aardgasvrij heeft een bijdrage van 5,6 miljoen euro gekregen uit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Met dit geld wordt de overgang naar aardgasvrij verwarmen in Stad ondersteund en versneld. Dit bedrag wordt onder meer gebruikt om de overstap naar waterstof voor iedereen betaalbaar te maken. Aardgasvrij koken valt hier ook onder.

Meer informatie over de subsidie en hoe deze aangevraagd kan worden, is te vinden op de website van de gemeente.

Cookieinstellingen