Dit is het RAD Afvalnieuws van december 2021

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van december 2021.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste product is dat deze week de verpakkingen van verspakketten. De verpakkingen mogen wel bij het PMD-afval worden weggegooid. Dit geldt natuurlijk alleen als het pakket is gemaakt van plastic. Is het een verpakket in een kartonnen verpakking? Dan mag het natuurlijk in de papiercontainer.

Het tweede product zijn glazen verpakkingen. Deze mogen niet bij het PMD. Het is dan wel een verpakking, maar de naam zegt het al, het is glas. Glas kan eindeloos worden hergebruikt zonder kwaliteit te verliezen. Breng je glazen flessen en potjes daarom naar een glasbak in de buurt.

Containers rond de jaarwisseling

Ook rond de feestdagen wordt er afval opgehaald, maar voorkom vandalisme! Jaarlijks worden er na 1 januari gevallen van afgebrande containers gemeld bij de RAD. Dit levert niet alleen een risico op voor brandgevaar voor de omgeving. ER zijn ook kosten verbonden aan de vervanging van containers. Deze kosten kunnen worden verhaald op de gebruiker van de container.

Om vandalisme te voorkomen, vraagt de RAD je de container zo snel mogelijk na het legen op eigen terrein te zetten. Laat de container tijdens de jaarwisseling dus niet aan de straat of in het achterpad staan.

Afsluiting containers

Maar niet alle containers kunnen zomaar ergens neergezet worden. Zo zijn er ondergrondse verzamelcontainers voor PMD, glas en textiel die niet weggehaald kunnen worden. Deze worden daarom op 29 december afgesloten. Als de container wel weg te halen is, dan wordt dat gedaan. In de loop van de eerste week worden deze weer geopend of teruggeplaatst.

De ondergrondse containers voor restafval en oud papier worden afgesloten op 31 december. Deze zijn dan niet te gebruiken vanaf oudjaarsdag 18.00 uur tot 1 januari 6.00 uur.

Samen vieren, samen vegen

De best denkbare start voor 2022? Dat is natuurlijk een schone start! Oud en nieuw komt eraan en dat betekent veel vuurwerkafval op straat. En dat ziet er niet fris uit. Het is niet goed voor het milieu en het is gevaarlijk voor kinderen en dieren. Daarom stimuleert de RAD iedereen om samen de straat schoon te vegen na het knalfeest. Dat kan nog best gezellig zijn! Hieronder het nieuwjaarsvegen in vijf stappen:

  1. Zorg voor leuk gezelschap. Nodig bijvoorbeeld je buren uit.
  2. Zorg voor stevige handschoenen en een goede bezem.
  3. Werk veilig! Neem altijd een emmer water mee om vuurwerk nat te maken voordat je het opruimt. Steek intact vuurwerk niet meer af!
  4. Is het vuurwerk nog niet helemaal afgekoeld? Gooi er dan desnoods nog meer water overheen. Je kunt het ook op een hoop goed af laten koelen voordat je het opruimt.
  5. Gooi je vuurwerkafval in de container. Haast je vervolgens naar de woonkamer en trakteer jezelf en de buren op iets lekkers.

Afvalkalender 2022 

Nog even en we zwaaien 2021 uit en 2022 tegemoet. En daarmee is de afvalkalender die eerder dit jaar is opgestuurd alweer klaar. De RAD begrijpt dat het een handige manier is om bij te houden wanneer welke container geleegd moet worden. Er is dus een nieuwe kalender gemaakt. Deze wordt dit keer niet met de post huis-aan-huis afgeleverd. Maar hij is wel te downloaden op de website van de RAD. De kalender is overigens ook te vinden in de RAD app. Je kunt daarin de notificaties aanzetten. Dan krijg je de avond van tevoren een berichtje over welke container de volgende ochtend geleegd wordt.

De papieren versie van de kalender is dus te downloaden op de website. Maar hij is ook aan te vragen via [email protected] of telefonisch via 0186-572586.

Wijziging in ophaaldagen in 2022

De RAD werk aan route-optimalisatie. Daardoor gaan de ophaaldagen in 2022 voor een aantal gebieden veranderen. De juiste ophaaldagen voor volgend jaar zijn te vinden in de RAD-app de gebieden waar sowieso dingen gaan veranderen zie je in de afbeelding hieronder! Daarop zie je ook meteen wat er precies verandert.

wijzigingen afvalinzameling

Cookieinstellingen