Dit is het RAD Afvalnieuws van december 2021

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van december 2021. Het eerste deel in ieder geval.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste product is dat deze week de cups van waxinelichtjes. De waxinelichtjeshouders mogen wel bij het PMD-afval worden weggegooid. De cups zijn gemaakt van aluminium en dat maakt dat ze goed te recyclen zijn.

Het tweede product zijn spuitbussen. Deze mogen niet bij het PMD. In spuitbussen zit drukgas en is dus licht ontvlambaar. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen bij het verwerken van het PMD. De slagroombussen mogen dus gewoon bij het restafval worden gegooid.

Tuin winterklaar maken

De tijd is weer aangebroken om de tuin winterklaar te maken. De RAD geeft je daarom graag een aantal tips om makkelijk van je snoeiafval af te komen.

  • Maak het snoeiafval extra klein. Zo past er meer afval in de GFT-container.
  • Laat het snoeiafval zoveel mogelijk drogen voordat je het in de container gooit.
  • Heb je meer snoeiafval dan wat er in de GFT-container past? Breng de rest dan naar de milieustraat.

Heb je aan één container niet genoeg? Je kunt kosteloos een tweede GFT-container aanvragen via de website van de RAD. www.radbv.nl/containers

Wijzigingen rond de feestdagen

Kerst en Oud & Nieuw staan voor de deur. Op deze dagen staan er ook inzamelingmomenten op de planning voor diverse dorpen. Maar daar zijn dus een aantal veranderingen in doorgevoerd. Je ziet de veranderingen in het schema onderaan het bericht. Ook de openingstijden van de milieustraat zijn rond de feestdagen anders. Op vrijdag 24 december en vrijdag 31 december is de milieustraat geopend tot 15.30 uur. Op zaterdag 25 december en 1 januari is deze helemaal gesloten.

Voorkom vastgevroren afval 

Tijdens de wintermaanden kan het behoorlijk vriezen. En vorst kan de inzameling van het afval nog best moeilijk maken. Als het GFT-afval vastvriest in de container is het nauwelijks los te krijgen. Maar er zijn gelukkig manieren om dit te voorkomen. Hieronder een overzicht van wat je kunt doen tegen vastgevroren GFT-afval.

  • Zet de container uit de wind en op een plek die minder koud is. Bijvoorbeeld een schuur of berging.
  • Bied de container niet ’s avonds al aan, maar ’s morgens voor 8.00 uur.
  • Zorg ervoor dat het deksel niet zit vastgevroren.
  • Gooi geen vloeibaar of nat GFT-afval in de container. Je kunt het beter in een stukje papier wikkelen.
  • Leg ook kranten op de bodem van de container.
  • Stamp het afval ook niet aan. Als het bevriest zet het uit en dan krijg je het helemaal niet meer uit de bak.

Heb je eens de tip gekregen om er strooizout in te gooien om het vriezen tegen te gaan? Doe dit niet! Gebruik ook geen antivriesvloeistoffen om het afval los te krijgen uit de container. Dit verstoort namelijk het composteringsproces. Je kunt vastgevroren GFT-afval beter losmaken met een spade.

ophaaldagen rond kerst en oud en nieuw 1 ophaaldagen rond kerst en oud en nieuw 1

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen