Eerste asielzoekers komen aan op maandag 13 december

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

De eerste van de maximaal 75 vluchtelingen worden op maandag 13 december opgevangen op de boot in Middelharnis.

De vraag of Goeree-Overflakkee vluchtelingen kon opvangen kwam eind oktober vanuit de COA. Dat is het Centraal Orgaan Asielzoekers. Landelijk is er een groot tekort als het gaat om opvanglocaties. Na toezeggen van het gemeentebestuur werd besloten dat er maximaal 75 vluchtelingen naar het eiland zouden komen. Zij worden maximaal 4 maanden gehuisvest op een riviercruiseschip bij het Havenhoofd in Middelharnis.

Voor het afmeren van het schip zijn diverse locaties binnen de gemeente getoetst. Daarbij werd vooral gekeken naar de haalbaarheid. Het Havenhoofd kwam naar voren als meest geschikte locatie. Er zijn technische voorzieningen aanwezig en de maatschappelijke voorzieningen bevinden zich op loopafstand van het schip.

Voorbereidingen 

De noodopvang van vluchtelingen vergt veel voorbereiding. Zo zijn er natuurlijk operationele zaken als veiligheidsvoorzieningen. Maar ook staat de communicatie met de inwoners hoog op de agenda van de gemeente. Vooral de direct omwonenden heeft de gemeente in een zo vroeg mogelijk stadium geïnformeerd. Dat ging per brief en een informatiemarkt. De burgemeester laat weten dat deze aanpak ertoe heeft geleid dat er meer draagvlak is voor de situatie.

“Ik begrijp heel goed dat met name de mensen uit de directe omgeving met vragen zitten. Het is goed om daarom het gesprek met elkaar aan te gaan,” vertelt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “Met de inzichten die deze gesprekken ons hebben gegeven, zijn we proactief aan de slag gegaan.” Wat de burgemeester positief stemt is de grote groep mensen die vrijwilligerswerk aanbiedt. “Het aanbod aan vrijwilligers is overweldigend. Uit allerlei hoeken krijgen we hulp aangeboden. We gebruiken deze hulp om te voorzien in een gevarieerd dagaanbod voor de mensen op het schip. Denk aan culturele activiteiten, maar ook sport en spel. Aan boord, maar juist ook daarbuiten.”

Rondleiding 

Het schip ligt inmiddels op haar plek. Alle noodzakelijke voorbereidingen op het schip zijn afgerond. Denk daarbij aan vluchtwegen, mobiele verlichting en het preventief inzetten van beveiliging en surveillance. Daarna was het op zaterdag 4 december aan de direct omwonenden om het schip te bekijken. Zij kregen de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen over het schip.

Wethouder Daan Markwat kijkt met een goed gevoel terug op die middag. “Aanwezigen konden in verband met de coronaregels op diverse tijdsloten het schip bezoeken. Onder de bezoekers hing een goede sfeer. Dat kwam mede door het open karakter van de rondleiding. Er werden veel vragen gesteld die veelal naar tevredenheid beantwoord werden.”

Evalueren 

Op maandag 13 december komen de eerste bewoners dus aan bij het schip. “Vanuit de gemeente is er ons alles aan gelegen om deze noodopvang tot een goed einde te brengen. Dat willen we samen met de inwoners doen,” laat de burgemeester tot slot weten. “De komende periode houden we de inwoners goed op de hoogte.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen