Een groen uitstapje voor de gemeenteraad van het eiland

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Op vrijdag 1 oktober bracht een delegatie van de gemeenteraad een werkbezoek aan De Vliegers in Middelharnis en het Panksdijkje en de Sint Christoffeldijk in Sommelsdijk.

Er was onlangs wat onrust over uitgevoerde werkzaamheden van Staatsbosbeheer. Deskundigen van Staatsbosbeheer informeerden de raadsleden daarom ter plaatse over de situatie.

De rondleiding voerde eerst over De Vliegers, waar veel essen zijn aangetast door essentaksterfte. Gedeeltelijk blijven deze dode essen staan. Hierdoor blijft het bosklimaat behouden en het dode hout is van grote ecologische waarde. Door er nieuwe populieren tussen te planten en duurzaam loofhout zoals walnoot, lindes en haagbeuk is de toekomst van het bos gewaarborgd.

Panksdijkje

Daarna werd een bezoek gebracht aan het Panksdijkje en de Sint Christoffeldijk in Sommelsdijk. Hier is overhangend groen en dood hout verwijderd. Daarnaast probeert Staatsbosbeheer een wat meer open landschap te creëren. Zo is er meer ruimte voor de meidoorns en krijgt de kruidenlaag ook meer kans.

De gemeente en Staatsbosbeheer werken samen om meer bomen te planten. Zo wordt er gewerkt aan de realisatie van een herdenkingsbos op verschillende locaties in de gemeente. Daar kunnen mensen een belangrijk moment in hun leven vastleggen door een boom te planten.

Leerzaam bezoek

Het was een leerzaam werkbezoek. Door de uitleg van de deskundigen is er meer begrip ontstaan voor het onderhoudsbeleid.