Pau Heerschap over Constantijn Huijgens

Foto: Constantijn Huijgens

Op woensdagavond 18 november geeft Pau Heerschap een lezing over Constantijn Huijgens.

De lezing is georganiseerd door de KCE en zal plaats vinden in het Oude Raadshuis van Middelharnis. De avond begint om 19.30 uur tot ongeveer 21.30 uur. De kosten bedragen € 5,- per persoon, dit is inclusief een consumptie. Aanmelden is verplicht en kan bij Ria Zoomers door te bellen naar 06-41365591.

Constantijn Huijgens
We zouden Constantijn Huygens sr. (1596-1687) een homo universalis, een universeel mens kunnen noemen. Hij wordt wel gezien als de ideale renaissancemens, een persoon die zich zo breed mogelijk trachtte te ontwikkelen.

Constantijn beheerste zes talen, actief en passief: Grieks, Latijn, Frans, Engels, Spaans en Italiaans. Hij had zich daarnaast ontwikkeld tot een veelzijdig kunstenaar. Hij was niet alleen een knap dichter, maar ook een begaafd musicus, die diverse instrumenten bespeelde en ook zelf meer dan 800 werken componeerde. Bovendien was hij erg geïnteresseerd in de natuurwetenschappen en ontwikkelde hij zich op sportief gebied.

Als knap diplomaat diende hij twee stadhouders als secretaris, zijn eigenlijke werk.

LEES OOK: De Daltonschool is super eco

De jeugd van Constantijn kennen we heel goed omdat hij die beschreven heeft in een Latijnse autobiografie, die pas in 1946 in het Nederlands vertaald werd. Hij was bevriend met talrijke buitenlandse geleerden en kunstenaars met wie hij voortdurend correspondeerde. Hij ontwierp zijn eigen buitenverblijf Hofwijck te Voorburg en de weg van Den Haag naar Scheveningen, de zogenaamde Zeestraat. Hij maakte talrijke reizen, onder andere naar Engeland, Frankrijk en Italië. Hij liet een groot literair oeuvre na, waarvan het meeste is verzameld in de bundel Korenbloemen.

 

 

Reacties