Ouddorp heeft het schoonste strand van Zuid-Holland

Foto: Eilandmarketing

Het schoonste strand van Zuid-Holland is te vinden in Ouddorp. Het uitgestrekte strand is de provinciewinnaar van de Schoonste Strand-verkiezing 2021.

Dat werd op donderdagmiddag 29 juli bekend gemaakt in Noordwijk. De stranden van Ouddorp zijn al jaren te vinden in de landelijke top van schone stranden. In 2018 had de gemeente zelfs het schoonste strand van Nederland.

Wethouder Tea Both-Verhoeven is trots op de titel. “Een bekroning op ons werk,” noemt ze het. “We hebben prachtige stranden en zwerfafval past daar niet. Gelukkig zijn veel inwoners en gasten dat met ons eens. Ze ruimen dan ook niet alleen hun eigen afval op, maar ook dat wat ze tegenkomen op het strand.”

Opruimteams

De goede score is mede te danken aan de inzet van de buitendienst van de gemeente. Maar ook partijen die helpen en zich met hart en ziel inzetten om de stranden zo goed mogelijk te houden. Daarbij blijven ze continu kijken naar verbeteringen. Denk aan de opzet van de vuilnisbakken, of aanpassingen voor een optimaal schoonmaakrooster.

Daarnaast zijn er binnen de gemeente ook veel initiatieven van inwoners. Zij gaan vrijwillig de strijd aan met het zwerfafval. De wethouder wil dan ook deze inwoners specifiek bedanken. “Zonder hen hadden we dit resultaat niet kunnen behalen. Ook omdat we zulke uitgestrekte stranden hebben. Het schoonhouden vraagt veel tijd en inspanning.”

De gemeente merkt dat het dit jaar zelfs extra inzet vraagt door de coronapandemie. Denk bijvoorbeeld aan extra drukte op het strand. En grote groepen jongeren met afhaalmaaltijden. Om de hoeveelheid afval aan te kunnen wordt er nu met twee opruimteams gewerkt.

Groene stranden

Ook zijn er op het eiland twee groene stranden. Dat zijn de Kwade Hoek en het strand tussen het Vrijheidsduinpad en de vuurtoren. Hier wordt niet meer machinaal gereinigd. Het vuil wordt hier door vrijwilligers met de hand opgeruimd. Organisch materiaal kan zo blijven liggen en daar kan de flora en fauna van profiteren. Met deze twee groene stranden is Goeree-Overflakkee de eerste in Nederland.

Aandacht voor binnenstranden

De gemeente zet niet alleen in op aantrekkelijke stranden op de kop van het eiland. Het eiland heeft ook veel binnenstranden en de verschillende meren. De gemeente investeert daar onder meer in nieuw meubilair, zwemvlotten en speeltoestellen. Het doel is om ook deze stranden aantrekkelijk te houden en te maken voor inwoners en bezoekers.

De strandverkiezingen zijn onderdeel van het Programma Schone Stranden van de landelijke overheid. Deze worden gedaan op basis van strandinspecties. De verkiezingen worden georganiseerd op initiatief van Strand Nederland. Het hoofddoel is om bij te dragen aan structureel schone(re) toeristische stranden in Nederland.

Wethouder Both schoonste strand