TeVoet in beroep tegen afsluiting kerkepad Ouddorp

Foto: Sam Fish

Onlangs heeft de gemeente Goeree-Overflakkee besloten het Klarenbeeksepad, een eeuwenoud kerkepad, af te sluiten voor publiek.

Ooit was tegen de bewoners aan het pad verteld dat het geen openbaar pad zou zijn. De bewoners vinden het nu erg onprettig dat er wandelaars vlak langs hun huis wandelen. TeVoet, een vereniging van wandelaars, is niet blij met het besluit. Zij zeggen dat er een makkelijke oplossing is voor de wandelaars langs het huis. De vereniging oppert om het pad deels te verleggen.

Klarenbeeksepad

Het Klarenbeeksepad loopt door een gebied ten westen van Ouddorp. Het wordt op de cultuurhistorische kaart aangemerkt als een kroonjuweel van de provincie. Het pad vormt één van de drie kenmerkende lijnen in dit gebied.

Maar het is niet alleen een pad van grote cultuurhistorische waarde. Het is vooral een mooi wandelpad. Door bewoners in de omgeving wordt het hogelijk gewaardeerd. Stichting Natuurlijk Ouddorp startte een petitie om het pad te behouden. Deze is inmiddels 640 keer ondertekend.

Oplossing

TeVoet bood de gemeente al in een vroeg stadium aan om samen naar een oplossing te zoeken. Daarbij toonde TeVoet zich bereid een bijdrage te leveren in eventuele kosten. De gemeente heeft hier volgens de vereniging niet op gereageerd. “Ze besloot dus over te willen gaan tot opheffing van het pad,” laat een woordvoerder van TeVoet weten. “Wij menen dat een onzorgvuldige afweging is gemaakt van alle belangen. Vandaar het beroep bij de bestuursrechter tegen het besluit van de gemeente.”

De vereniging hoopt zo te voorkomen dat het pad voor altijd verdwijnt.