Probeer inbrekers niet te lokken

Foto: Sam Fish

Het Prieel van de Staver in Sommelsdijk was maandagavond 5 oktober voor de derde keer het toneel van de buurtpreventiebijeenkomst.

De bijeenkomst werd geopend door burgemeester Ada Grootenboer. “Het is belangrijk om mensen alert te maken op de kansen die we inbrekers dagelijks geven”, zegt ze. Ze doelt hiermee op het in het zicht leggen van waardevolle spullen of raampjes open laten staan. “Het blijft lastig. We weten ervan, maar toch blijven we het allemaal doen”.

“We hebben op Goeree-Overflakkee inmiddels tien preventieteams rondlopen. Hopelijk worden de aantallen van en in de teams groter”, aldus de burgemeester.

Lees ook:  Nieuw materieel Ouddorpse reddingsbrigade

Veiligheidsweek
De buurtpreventieavond is tevens het startschot van de Veiligheidsweek 2015 die elk jaar in de eerste week van oktober plaats vindt. Dit jaar loopt die van maandag 5 oktober tot en met zondag 11 oktober. Daarnaast begint met deze avond ook het Donkere Dagen Offensief, een gezamenlijke actie van de buurtpreventieteams, de politie en de gemeente die is gericht op het tegengaan van woninginbraken.

“We moeten ervoor zorgen dat een kerstfeestje buitenshuis geen inbrekersfeestje binnenshuis wordt”, zegt Chris Nowee, stagiair bij de gemeente Goeree-Overflakkee. Uit zijn onderzoek blijkt dat mensen graag in gesprek gaan met het buurtpreventieteam. “En dan is het prettig om praktische, kleine en snel hanteerbare tips te geven. Een voorbeeld van zo’n tip is om het keukenraam te sluiten”.

Een inbraak is natuurlijk niet helemaal te voorkomen, maar er kunnen altijd voorzorgsmaatregelen getroffen worden.

Lees ook: Alcohol- en drugstraining voor professionals 

Burgernet
Gerard Mouwen is programmamanager bij Burgernet, Eenheid Rotterdam. Door middel van Burgernet kunnen verdachten binnen tien minuten opgespoord worden. “Zodra iemand 112 belt om een inbraak, overval, verdachte situatie of iets dergelijks te melden dan gaat er ook meteen een burgernet melding uit”, vertelt hij.

Op Flakkee ligt het bereik van Burgernet nog vrij laag. “We bereiken hier op dit moment nog maar 4,9 procent van de gemeente. Dat is eigenlijk te weinig. Dus we hopen dat meer mensen zich aan willen melden”, zegt Gerard Mouwen. “Je hoeft niet te gaan zoeken naar mensen, je hoeft ook niet zelf achter iemand aan te gaan. Het is meer een kwestie van om je heen kijken of je de gezochte persoon ziet. Maak daar een melding van, dan weten wij ook meteen waar we moeten zoeken”.

Lees ook: Flakkee bingoot € 3500,- bij elkaar voor Kika

CCV
De avond staat onder leiding van het CCV, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Zij zijn een maatschappelijk betrokken partner voor iedereen die al dan niet beroepsmatig bijdraagt aan een veiliger en leefbaarder Nederland.

Een aantal tips om de kans op een inbraak te verkleinen
Een aantal tips om de kans op een inbraak te verkleinen

 

Reacties