Dodenherdenking dit jaar wederom een beetje anders

Foto: Sam Fish

Op 4 mei is het dodenherdenking. We herdenken dan alle oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar dat gebeurt niet zoals we gewend zijn.

Door Sam Fish

Door het coronavirus zijn de bijeenkomsten die we gewend zijn niet mogelijk. Daarom is er ook dit jaar geen publiek mogelijk bij de herdenkingsdiensten. Dat is natuurlijk niet zoals het hoort. Herdenken hoor je samen te doen, daarbij hoor je een arm om elkaar heen te kunnen slaan. Maar het is even niet anders.

Kransleggingen

De burgemeester, wethouders en een aantal raadsleden leggen op 4 mei kransen bij de oorlogsmonumenten op het eiland. De stichting WO2GO legt legboeketten bij de graven van de omgekomen vliegeniers. Ook leggen zij een bloemstuk bij de Joodse en Armeense monumenten.

Bij deze momenten is alleen een fotograaf van de gemeente aanwezig. Er wordt dan ook met klem gevraagd om weg te blijven van deze locaties. Herdenk thuis op eigen wijze.

Vlag halfstok en toespraak

Ook het vlaggenprotocol is anders dan gebruikelijk. De vlaggen hangen de hele dag halfstok, van zonsopkomst tot zonsondergang. Dit is voor iedereen toegestaan en wordt ook zeker aangemoedigd.

Normaal gesproken zijn er bij elk monument op het eiland toespraken op 4 mei. Ook hier is een alternatief voor geregeld. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman zal via livestream een toespraak houden. Deze wordt online uitgezonden via lokale en sociale media.