Dringend advies: geen Nieuwjaarsduik dit jaar!

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Nog een paar nachtjes slapen en dan is 2020 eindelijk voorbij. Maar bij de jaarwisseling hoort traditiegetrouw ook een Nieuwjaarsduik.

Door Sam Fish

De gemeente roept nu op om de Nieuwjaarsduik dit jaar over te slaan. Uiteraard is corona één van die oorzaken. Grote groepen mensen bij elkaar om een duik in het water te nemen is niet verstandig op dit moment. Maar het is meer dan dat.

Gevaarlijk

Mensen onderschatten al snel het gevaar van zeewater. Op dit moment is het zeewater heel erg koud. Ja, een Nieuwjaarsduik hoort koud te zijn, maar het blijft een gevaar. Maar daarnaast staat er ook een gevaarlijke stroming, ook wel een mui genoemd. Zo’n mui trekt je mee de zee in. Menselijk instinct is dan om terug te zwemmen. Je raakt uitgeput, krijgt misschien kramp en het koude water werkt dan niet mee. De kans op verdrinking wordt ineens een stuk groter.

Daarbij mogen er geen evenementen georganiseerd worden op het moment. Dat houdt in dat er dus ook geen beveiliging aanwezig is op de stranden. Geen EHBO, geen reddingsbrigade, helemaal niets. Zij houden normaal gesproken alles in de gaten en kunnen direct actie ondernemen. Dat gebeurt nu dus niet. En dat maakt het allemaal nóg gevaarlijker. Ga dus niet de zee in.

Alternatief

Gelukkig zijn er alternatieven. Zo plaatsen we vorige week nog een bericht over een Nieuwjaarsduik uit blik! Gewoon in de achtertuin, dichtbij de douche en samen met je familie. Een betere Nieuwjaarsduik bestaat er bijna niet. Wil je meer informatie over de Nieuwjaarsduik uit blik? Check dan de website van de organisatie.