Uniek transport voor Windpark Blaakweg

Foto: Transpalux

Aan de Blaakweg in Nieuwe-Tonge is de ontwikkeling van Windpark Blaakweg in volle gang. De komende weken zullen alle onderdelen van de windmolens op locatie aankomen.

Naar verwachting wordt er half oktober gestart met de opbouw van de eerste windturbine. En daar is uniek transport voor ingezet. Iets dat niet vaak voorkomt.

Uniek transport

Om alle onderdelen op locatie te krijgen is soms bijzonder transport nodig. De onderdelen voor een windmolen zijn groot. Want het mag dan een bouwpakket zijn, maar onder andere de bladen zijn enorm. Met regulier transport zijn deze dan ook niet mogelijk om door de bocht van de Oudelandsedijk-Blaakweg te krijgen.

Leverancier Nordex zal daarom voor het laatste deel van het transport gebruik maken van een Bladelifter. Met deze Bladelifter kunnen ze het blad in de moeilijkere bochten liften en verticaal kantelen. Dit is een unieke manier van transport en één van de eerste keren dat dit transportmiddel in Nederland wordt ingezet.

Verkeersmaatregelen

Mede door deze manier van transport is een totale wegafsluiting gelukkig niet nodig. In de periode van 21 september tot en met 13 november dient het verkeer wel rekening te houden met tijdelijke verkeershinder. Tijdens die momenten zullen verkeersregelaars worden ingezet, zodat het verkeer zo min mogelijk hinder ondervindt. Bebording op locatie geeft aan op welke plekken het verkeershinder kan optreden.