Goed internet buitengebied GO nu echt in zicht

Foto: Sam Fish

Een bijeenkomst waar veel mensen blij van zullen worden. Op woensdag 9 september zijn namelijk de eerste échte stappen gezet voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

Door Sam Fish

Die bijeenkomst gebeurde bij eierboer Eibaar in Den Bommel. Daar kwamen alle nodige partijen samen om de starthandeling te verrichten. De aanleg kan nu écht gaan beginnen.

Lange strijd

De aanleg van glasvezelinternet is niet over één nacht ijs gegaan. Al jaren wordt er gestreden voor een goede internetverbinding in het buitengebied. Dat blijkt namelijk nogal lastig te zijn. En vooral duur ook, omdat de huizen zover uit elkaar staan. “In een woonwijk is het makkelijk. Daar breek je één straat open en je hebt meteen een grote groep huizen voorzien. In een polder is dat minder makkelijk,” legt wethouder Tea Both uit. Zij is één van de mensen die de eerste handeling mag verrichten. “Ik ben blij dat het nu eindelijk zover is.”

DELTA Fiber Netwerk, voorheen bekend als Glasvezel Buitenaf, brengt nu verandering in de situatie. Eind vorig jaar kondigden ze aan dat ze konden gaan beginnen.

Percentage

Het aanleggen van glasvezel hing af of er een bepaald percentage werd behaald. Een bepaald deel van de inwoners in het buitengebied van Den Bommel, Stad aan ’t Haringvliet en Achthuizen moest zich aanmelden. Echter is dat nog steeds niet het geval. “Om het echt rendabel te maken moeten er nog 80 huishoudens aangemeld worden,” laat Both weten.

Gelukkig zijn er oplossingen gevonden om het sowieso door te laten gaan. Zo heef Oost West Wonen alle huurders uit die kernen aangemeld voor het project. En zijn er twee ondernemers die garant staan. Het gaat om Comgoed en TTW-Systeem B.V..

“Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat zij hierop leeglopen en daarom zijn die aanmeldingen zo belangrijk. Maar het gaat nu wel 100 procent door. Dankzij hen. En daar zijn we hen natuurlijk heel dankbaar voor.”

Starthandeling

Om de start van de werkzaamheden te markeren moeten wethouder Tea Both, Piet Grootenboer (directie DELTA Fiber Netwerk) en Frank Franzen de handen uit de mouwen steken. Het was aan hen om het eerste gat te graven voor de werkzaamheden.

Het was de eer aan Eibaar om de gastlocatie te zijn voor de starthandeling. Het is een bedankje omdat ze zich zo hebben ingezet voor het werven van aanmeldingen voor het project.

Aanmelden

Omdat het minimale percentage aan aanmeldingen nog niet is behaald, kunnen geïnteresseerden zich nog steeds aanmelden. De werkzaamheden duren tot ongeveer eind 2021 en tot die tijd profiteren nieuwe aanmelders nog van de tegemoetkoming van de gemeente. Dat houdt in dat je niet de extra aansluitkosten hoeft te betalen.