“Red het Ruub!”

Jongeren protesteren bij het Rondeel
Foto: Sam Fish

De rechtszaak voor het behoud van het Rubensplein is verloren door de gemeenteraad. De rechter stelde het belang van een enkele bewoner boven dat van de maatschappij.

Ongeveer honderd jongeren, ouderen en kinderen waren aanwezig in de raadszaal om te protesteren tegen het verwijderen van het plein. Een deel van die groep is vanaf het J.A.C. in een stoet met spandoeken naar het Rondeel komen wandelen.

Het probleem was de geluidsoverlast die werd veroorzaakt door de skatende jongeren op het plein. En schijnbaar is het verwijderen van een dagelijkse activiteit voor de jeugd dé oplossing om overlast tegen te gaan. Of het echt gaat helpen is nog maar de vraag. Want het aantal jongeren dat aanwezig was bij de vergadering laat toch wel zien dat er veel jongeren ineens figuurlijk op straat komen te staan. Waar gaan zij nu naartoe?

Spreker Verkerk, die vorig jaar ook al het woord nam om op te komen voor het Rubensplein, zegt dat de gemeenteraad samen met de jeugd moet zoeken naar een oplossing. Verkerk hoopt dat dit gaat lukken en dat de raad zich aan haar afspraak houdt. “Het is de bedoeling dat het Ruub terecht komt op een goede plek, met sociale controle en goed asfalt voor de skaters”, zegt hij.
Wethouder de Rover (ChristenUnie) antwoordt daarop: “Als je het Rubensplein verplaatst naar een plek met sociale controle, dan heb je binnen een mum van tijd weer een nieuwe klacht binnen”.

Met dat antwoord is echter niet iedereen het eens. Wethouder Van Papeveld (CDA) zegt dat er genoeg plekken zijn waar de jeugd terecht gaat kunnen. En ook wethouder De Jong (Maatschappelijke Zaken) is het er niet mee eens. “Er is heel veel mogelijk als je de criteria niet meteen laat meetellen. Asfalt kan immers ook later nog gelegd worden. Op die manier zijn er veel meer oplossingen mogelijk”.

De raad laat duidelijk merken teleurgesteld te zijn over het verlies van de rechtszaak, maar er wordt gekozen om actief te gaan zoeken naar een alternatief voor de skatende jongeren. En dit gaat gebeuren in overleg met de betrokkenen. Dit moet allemaal nog gebeuren, maar volgens wethouder De Jong zit er schot in de zaak.

Nu maar hopen dat de jeugd samen met hun Rubensplein een mooi nieuw thuis krijgt.

Reacties