Groep 7 Bosseschool debateert over Haringvliet

Foto: Bosseschool

Woensdag 1 juli was een echte topdag voor de 54 leerlingen van de groepen 7 van de Bosseschool.

Twee eco-vaders hebben wekenlang met de leerlingen gewerkt en nagedacht over het Kierbesluit. Het Kierbesluit betekent dat de Haringvlietsluizen ‘op een kier worden gezet’ als de waterstand op het Haringvliet lager is dan op zee. Dat is belangrijk voor de internationale vismigratie. Op deze manier kunnen trekvissen waar onder zalm en zeeforel de sluizen passeren richting hun paaigebieden, die stroomopwaarts liggen.

De ene klas verzamelde tijdens deze voorbereiding argumenten waarom de Haringvlietsluizen open moeten en het water weer zout moet worden, de andere klas was bezig met alle argumenten waarom het water zoet moet blijven.

Lees ook: Getuigenoproep: Vermiste man (83) Oude-Tonge

Er is heel degelijk gekeken vanuit allerlei gezichtspunten:
Vanuit de natuur, (de dynamiek, de waterkwaliteit, de mogelijkheden voor meer planten en dieren en de vismigratie), de recreatie, de werkgelegenheid, de landbouw en de zoetwatervoorziening hiervoor, de veiligheid en gezondheid, de mogelijkheden voor getijde-energie, geen kant werd onderbelicht.

De leerlingen maakten posters waarop hun standpunt goed naar voren kwam. Ook kregen ze  les in debattechnieken: staan als je wat wilt zeggen, je standpunt goed duidelijk maken, luisteren naar elkaar, argumenteren, elkaar uit laten praten, met tegenargumenten komen, niet van onderwerp veranderen maar er juist goed op ingaan. Een hele goede les in burgerschap!

Toen kwam woensdag 1 juli. Alle leerlingen konden in de haven van Middelharnis afschepen, op een drietal zeilboten, en via het Haringvliet ging de reis naar Stellendam. Er werd afgemeerd in het Scoutinggebouw. Hier werd het debat gehouden. Onder leiding van René Rentinck en Matthijs van Ledden, onze waterspecialisten, werden eerst presentaties gehouden van groepjes leerlingen met hun poster. Daarna volgde het debat. Wat werd het geoefende goed in praktijk gebracht. De leerlingen hebben zich prima geweerd en goed werden de standpunten uitgewisseld.
Bij het stemmen na afloop bleken er 34 leerlingen tégen te zijn en 20 leerlingen vóór.

Lees ook: Goeree-Overflakkee genomineerd voor Quality Coast Gold Award

Daarna gingen de boten naar het sluizencomplex. Daar kregen de kinderen een rondleiding  en ook de ruimte met de oude bediening werd bezocht en uitgeprobeerd!

Tijdens de zeiltocht weer terug naar Middelharnis was er nog een grote verrassing: lekker zwemmen in het (zoete) water van het Haringvliet. Hoe kon het ook anders, bij 30 °C. Na al die inspanningen van de afgelopen weken en het verhitte debat welverdiend!

De Bosseschool, Eco-School, is de ouders René en Matthijs (waterspecialist bij Royal Haskoning en betrokken bij grootse waterprojecten in het buitenland) heel dankbaar, voor de enorme inzet voor dit project. En ook zonder Scouting Goedereede en Coerd de Heer van de Menheerse Werf  en Leonora Peeman was deze dag niet zo geslaagd geweest.

Lees ook: Doe mee met het buurtfeest op Flakkee

varen Bosseschool varen Bosseschool varen Bosseschool varen Bosseschool

 

Reacties

Cookieinstellingen