Pas op voor blauwalg bij Ooltgensplaat

Foto: Saskia Maaskant

De gemeente waarschuwde vorige week al via Facebook voor blauwalg bij het strandje in Ooltgensplaat. Nu is er ook Blauwalg gevonden bij de Galathese Haven. Er zijn ook waarschuwingsborden bij het water geplaatst.

De komende periode houdt de gemeente goed in de gaten of er blauwalg is of niet. Zij houden mensen hierover ook op de hoogte via Facebook. Wil je vooraf checken waar je wel of niet kunt zwemmen? Ga dan naar zwemwater.nl.

Blauwalg

Blauwalgen zijn bacteriën in het water. Bij rustig en warm weer kunnen deze soorten in stilstaand water zeer snel groeien. Daardoor ontstaan drijflagen die giftig kunnen zijn voor mens en dier. Ook de windrichting heeft hier invloed op. Blauwalg is te herkennen aan een blauwe of groene gloed over het water.

Advies

Ga in Ooltgensplaat nu dus niet het water in. Kom je op een andere plek ook blauwalg tegen? Ga dan ook hier niet het water in. Zie je blauwalg op een plek waar geen melding over is? Geef dit dan door aan de gemeente. Dan kunnen ze de situatie in de gaten houden.

Ben je in aanraking gekomen met blauwalgen? Of heb je ze binnengekregen tijdens het zwemmen? Je kunt last krijgen van irritaties aan de ogen of huis. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsklachten.

Spoel je na contact met blauwalgen goed af onder de douche. Bij het ontstaan en aanhouden van klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.