Help mee om natuurbranden te voorkomen

Foto: Afbeelding van skeeze via Pixabay

Bijna alle natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag. En de droge natuur heeft écht niet veel nodig om in vlammen op te gaan.

Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk. De hete uitlaat van een auto in hoog gras. Of een achtergelaten stuk glas. Het klinkt als niks, maar het kan al de oorzaak zijn van een brand die een natuurgebied verwoest. Een natuurbrand ontstaat snel, zeker in droge periodes.

Samen tegen bosbranden

Nu het zomerseizoen begonnen is, is het risico op een natuurbrand groot. Extra voorzichtig zijn is dus een goed idee. Dat is dan ook precies de oproep van de burgemeesters van Goeree-Overflakkee en Westvoorne aan inwoners, recreanten en toeristen.

Goeree-Overflakkee en Westvoorne zijn prachtige gemeenten met veel natuur, duinen en stranden. Daar moeten we zuinig op zijn. Om het gebied mooi te houden moeten we samen natuurbranden zien te voorkomen. Een natuurbrand ontstaat snel, zeker in droge periodes als deze. Ze worden ook vrijwel altijd veroorzaakt door menselijk handelen. Het vuur verspreidt zich snel over een groot gebied en richt enorm veel schade aan.

“Iedereen is welkom om in ons mooie gebied te recreëren,” laat Peter de Jong weten. Hij is burgemeester van de gemeente Westvoorne. “Zeker in de vakantietijd is het druk in onze natuurgebieden.” Zeker in deze tijd is de kans op een bosbrand daardoor dus groter. “Dus we roepen iedereen op om extra voorzichtig te zijn”.

Kleine oorzaak, groot gevolg

Een natuurbrand die grote schade kan aanrichten is zo ontstaan. Het achterlaten van een stuk glas werkt als een vergrootglas als de zon er volop op schijnt. Of het weggooien van een sigarettenpeuk in het bermgras kan een enorme brand veroorzaken. Maar er is iets dat mensen vaak vergeten, of zelfs niet weten. Bij het parkeren van je auto in hoog gras, kan een hete uitlaat in een mum van tijd een heel natuurgebied in brand zetten.

Afgelopen zomer zijn er op Goeree-Overflakkee veel berm- en natuurbrandjes geweest. Burgemeester Ada Grootenboer: “De grote angst voor mij is dat zo’n brand ook een recreatieterrein bereikt en er slachtoffers vallen.”

Veiligheidsregio

Jan Tuns van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft nauw contact met de burgemeesters. Met elkaar moeten we duinbranden zien te voorkomen. En als ze toch uitbreken moeten we zo snel mogelijk bestrijden. “Wat je ziet is dat onze zomers steeds warmer en droger worden,” vertelt hij. “Daardoor is het risico op een natuurbrand groter. Een natuurbrand is bijna altijd het gevolg van menselijk handelen. Vaak zijn mensen zich onbewust van de gevolgen van hun gedrag daar willen we verandering in brengen.”

Wil je weten wat jij kunt doen? Check de PDF! Brandweer_natuurbranden_def