Rioolwateronderzoek: Hoog gehalte speedgebruik GO

Foto: Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Uit onderzoek blijkt dat er op Goeree-Overflakkee erg veel speed wordt gebruikt. De gemeente gaat daarom intensiever inzetten op het voorkomen en aanpakken van drugsgebruik.

Bron: Gemeente Goeree-Overflakkee

De gemeente wilde beter inzicht krijgen in het drugsgebruik op het eiland. Daarom vroegen ze wateronderzoeksinstituut KWR om onderzoek te doen. Dit was overigens ook een wens van de vereniging Moedige Moeders.

Onderzoek

Zo zijn er vorig jaar juli en september twee weken lang monsters afgenomen uit het afvalwater. Dit gebeurde bij vijf verschillende rioolwaterzuiveringsinstallaties op het eiland. Deze monsters geven inzicht in het drugsgebruik, omdat in rioolwater drugsresten zitten.

In het chemisch laboratorium van KWR zijn vervolgens de concentraties bepaald van restanten. Hierbij gaat het om cocaïne, amfetamine (speed), MDMA (xtc), methamfetamine (crystal meth) en cannabis. Deze waarden zijn vergeleken met gemeenten en regio’s waar eerder dit soort onderzoeken zijn uitgevoerd. Alle resultaten zien? Check de PDF onderaan het artikel.

Speedgebruik

Uit het onderzoek blijkt dat Goeree-Overflakkee er op het gebied van speedgebruik slecht uitkomt. Voor de andere vier verdovende middelen zijn de resultaten vergelijkbaar met andere kleinere gemeente. De resultaten van die vier liggen hier ook lager dan in grote gemeenten in het land.

Uit analyse blijkt dat er één waterzuiveringsinstallatie hoog bovenuit springt. In Goedereede is een hoger gebruik van methamfetamine, MDMA, cocaïne en cannabis gemeten. Dit in vergelijking met de zuiveringen in Middelharnis en Oude-Tonge. Hierbij is echter geen rekening gehouden met toeristen. Op de Kop van Goeree verblijven in de zomer veel vakantiegangers. Of dit met de uitslag te maken heeft is dus niet bekend.

Reactie gemeente

“We weten dat er op Goeree-Overflakkee drugs wordt gebruikt, net als overal in Nederland. Wat dat betreft zijn wij geen uitzondering,” reageert burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “Maar van de uitkomst op het gebied van speed ben ik wel geschrokken. Waarom is bij ons de concentratie zo veel hoger dan in andere gemeenten? Dat antwoord geeft dit onderzoek helaas nog niet. Maar ongeacht het antwoord, het is duidelijk dat we hier extra op moeten inzetten.”

Wethouder Berend Jan Bruggeman is het met haar eens. “Zelfs zonder de uitschieter op het gebied van speed geeft dit onderzoek reden om onze aanpak verder te intensiveren,” vindt hij. “Een verslaving is een ernstig probleem dat levens ontwricht. Van de gebruikers, maar ook van de omgeving. Dat moeten we niet bagatelliseren. Als samenleving hebben we de verantwoordelijkheid om hier de strijd tegen aan te gaan.”

Hoe kan het lokale vangnet effectiever worden ingezet? Hoe krijgen we duidelijk welke doelgroep op dit vlak meer hulp nodig heeft? En kan de handhaving effectiever ingezet worden? Op dat soort vragen wil de gemeente antwoord krijgen. In de gemeenteraad wordt hier verder over gesproken, onder andere tijdens de dialoogavond op 9 juli.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek zijn onderdeel van het Beleidsplan Verslavingspreventie. Deze worden dan ook gebruik voor de verdere inzet op (na)zorg en handhaving. Er wordt op dit moment met verschillende organisaties gesproken over mogelijke vervolgstappen. Het doel is om de aanpak lokaal en regionaal te verbeteren.

Het onderzoek betreft overigens een nulmeting, aangezien het nooit eerder is uitgevoerd. Op dit moment is dus ook niet te zien of het gebruik van verdovende middelen is toe- of afgenomen. Toch is het voor de gemeente genoeg om mee aan de slag te gaan. Over 4 jaar wordt dit onderzoek herhaald. Dit gebeurt dan in een andere periode. Op die manier zou een goed verschil zichtbaar moeten zijn.

Check hier alle resultaten van het onderzoek: Inlegvel bij rioolwateronderzoek (1)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen