In de ministerraad van 9 februari is besloten een
Regio Deal met de
Zuid-Hollandse Delta aan te gaan.
Dat is goed
nieuws voor de 300.000 mensen die in deze regio wonen, werken en leven. Met deze deal wordt in de komende jaren een totaalbedrag van 20 miljoen euro geïnvesteerd in de regio. Daarmee moet de kwaliteit van wonen, werken en leven versterkt worden. De gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Nissewaard, Voorne aan Zee en het Recreatieschap Voorne-Putten sloegen hiervoor vorig jaar de handen ineen. In november 2023 deden ze gezamenlijk een aanvraag bij het Rijk voor een Regio Deal. De aanvraag werd door vele partijen uit de regio Zuid-Hollandse Delta ondersteund. Samen met ondernemers en onderwijs investeren de vier gemeenten 10 miljoen euro (met een onderverdeling van € 6.45 publiek en € 3.55 privaat) in de brede welvaart.
Door het sluiten van de Regio Deal verdubbelt het Rijk dit bedrag tot 20 miljoen euro. Het geld zet de regio in om toekomstgericht leren en werken te stimuleren. Maar ook om de leefomgeving meer duurzaam en veilig te maken.
Ambities
Investeren in de Zuid-Hollandse Delta is nodig om de brede welvaart in deze regio op peil te houden en te versterken. Door ontwikkelingen in bevolkingssamenstelling (vergrijzing en ontgroening), grote regionale opgaven (rond arbeidsmarkt), landelijke opgaven (landbouw transitie) en mondiale uitdagingen (circulaire- en energietransitie) staat de kwaliteit van leven, wonen en werken in de regio namelijk onder druk.
De gemeenten hebben samen met ondernemers en onderwijs de ambitie om met praktische projecten de toekomst te verzekeren van een aantrekkelijke regio waar je prettig kan wonen, werken en leven. De eerste concrete plannen liggen al klaar. Nieuwe projecten kunnen nog worden ingediend.
Effectief
Dat een Regio Deal effectief is blijkt wel uit de afgelopen jaren. In 2020 sloot het Rijk met de regio Zuid-Hollandse Delta ook een deal. Er werd toen geïnvesteerd in agrifood, duurzaamheid, landschap & toerisme en onderwijs & arbeidsmarkt. Op deze thema’s ontwikkelden overheid, onderwijs en ondernemers met elkaar concrete uitvoeringsplannen en projectvoorstellen. Dat heeft inmiddels geleid tot succesvolle gezamenlijke projecten en resultaten.
Denk bijvoorbeeld aan de agrarisch ondernemer Jacob Jan Dogterom van Dogterom Flowerbulbs. Hij doet met zijn innovatieve bedrijf pilots met waterstof en zelfrijdende zonnepanelen. Het is één van de vele projecten waarmee een stevige basis is gelegd om de samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers in de regio voort te zetten en te versterken.