30.000 mensen naar Havendag

Foto: Maria Evers

De Menheerse Havendag trok afgelopen weekend ca. 30.000 bezoekers naar Middelharnis, hét watersportcentrum van de Zuid-Hollandse Delta.

De Havendag nieuwe stijl slaat heel goed aan bij het publiek. “Het lijkt wel Sail Middelharnis”, zo merkten een aantal bezoekers op. Ook op Facebook begon al vlak na de, deels verregende, openingsavond een stroom aan positieve berichten, foto’s en vind-ik-leuks.

Vrijdagavond ging het evenement stormachtig van start. Na een opbouwdag met een middagtemperatuur van bijna 28 graden en een brandende zon, besloten de weergoden herrie te maken precies op het geplande openingstijdstip. Onweer, regen en windvlagen deden de organisatie besluiten om het openingsprogramma uit te stellen. Hierdoor begon de grote vlootschouw, die na de start wel 1,5 uur doorging, zeker twee uur te laat. Het mocht de pret niet drukken: de spectaculaire openingsact met een flyboarder, die meters boven het water zweefde in de oude Havenkom, leverde veel applaus op. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt, o.a. verantwoordelijk voor Evenementenbeleid en Eilandmarketing, opende vanaf het podium de Menheerse Havendag 2015 door het luiden van de scheepsbel van het podiumschip ‘Zeester’. De wethouder benadrukte in zijn openingswoord het belang van publieksevenementen voor de inwoners van Goeree-Overflakkee, maar ook voor bezoekers en potentiële nieuwe inwoners van Goeree-Overflakkee. Na de opening door de wethouder zong het publiek luidkeels mee met het nummer ‘Praet Flakkees met mun!’ van Katsie E. en Marcel S., de ludieke eerste act van een avond met optredens van CC Grand en Convoi Exceptional die de kade volledig op z’n kop zette.

Lees ook: Jute-tassen ongekend populair 

De volgende dag gaf wethouder van der Vlugt het startsein voor het zaterdagprogramma onder de fier wapperende blauwe vlag van recordgrootte, ter viering van de unieke positie van GoereeOverflakkee als gemeente met de meeste blauwe vlag gecertificeerde jachthavens ter wereld. Het programma was overvol met twee locaties: de historische kern met de havenkom, het kanaal en de Menheerse Werf aan de ene kant en de sluis, de Buitenhaven en het hele Haringvliet aan de andere kant van het evenement. In totaal zes gratis pendelboten en een cabriobus zorgden voor een constante stroom bezoekers tussen de twee locaties.

De vloot historische schepen
De Havenkom lag vanaf vrijdagavond helemaal vol met platbodems en klassieke schepen. Aan het Vingerling meerden de driemaster Oostvogel en de loggers Balder en Iris af. Ze ontvingen honderden bezoekers aan boord. Met name de aanwezigheid van de Balder was voor de organisatoren belangrijk. De onlangs gerestaureerde historische haringlogger is een voorbeeld en gidsproject voor de restauratie van de enig overgebleven zeilende beugsloep MD10 ‘Johanna Hendrika’, die dit jaar op de gerenoveerde helling op de Menheerse Werf komt te staan.

Lees ook: Nieuwe ronde bevolkingsonderzoek borstkanker Sommelsdijk

De organisatie vanuit de Menheerse Werf is alle sponsoren, medewerkers en de vele vrijwilligers zeer dankbaar. Het is een evenement van velen geworden en men is dan ook stellig van plan om ook in 2016 een Menheerse Havendag te organiseren in het eerste weekend van juni. Dit is echter niet mogelijk zonder brede steun van bedrijfsleven en particulieren. De club van ondernemers die het initiatief heeft genomen voor De Vrienden van de Havendag zoekt uitbreiding en particulieren kunnen Maatje van Menheerse worden voor een jaarlijkse bijdrage van minimaal € 20. Na deze geslaagde editie hopen de organisatoren dat het evenement op die manier een stabiele basis heeft voor de volgende edities. Geïnteresseerden kunnen zich kenbaar maken via [email protected]

Reacties