Voortgang renovatie begraafplaats

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

De tweede fase van de renovatiewerkzaamheden aan de begraafplaats aan de Emmastraat in Oude-Tonge is gestart.

Alle oude grafstenen zijn in de eerste fase van de renovatie gerepareerd, nieuw gesteld en gereinigd door Stichting tot Behoud Begraafplaats Oude-Tonge. Nu deze werkzaamheden zijn afgerond, is de buitendienst van de gemeente Goeree-Overflakkee gestart met de werkzaamheden aan het groen.

De eerste werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Zo zijn de zijkanten van het terrein egaal gemaakt en er is nieuw gras gezaaid. Ook is begonnen met de aanleg van een nieuw middenpad. Zodra het pad gereed is en er geen groot materieel meer het terrein op hoeft te rijden, plaatst de gemeente de toegangspoort terug. Dit zal nog deze week gebeuren. Momenteel wordt de poort opgeknapt bij constructiebedrijf De Roon in Dirksland. Het gietijzeren hek, daterend uit het eind van de negentiende eeuw, wordt zoveel mogelijk in de oude glorie hersteld.

Lees ook: Natuurles in de Bommelse sloten

Planning
Deze zomer gaat de Stichting bij een aantal stenen de belettering herstellen. Dit doen zij door de letters op de stenen weer te voorzien van een zwarte verflaag. Ook is een informatiebord in de maak. De bedoeling is dit bord in september te kunnen plaatsen. Daarnaast wil de Stichting in september tijdens Open Monumentendag extra aandacht aan het project schenken, zodat belangstellenden alvast een kijkje kunnen komen nemen op het terrein.

Eind van dit jaar zijn de inspanningen van de Stichting, de gemeente en het Welzijnsfonds Oostflakkee voor iedereen zichtbaar.

Achtergrond
Het onderhoud en behoud van de begraafplaats is niet alleen belangrijk uit respect voor de nabestaanden. De historische begraafplaats uit 1809 is namelijk ook één van de weinige historische monumenten in Oude-Tonge. Omdat de begraafplaats in slechte staat verkeerde, richtten Eva Lassing, Piet van Schelven en Jaap van Nieuwenhuijzen in 2014 een stichting op tot behoud van de begraafplaats aan de Emmastraat in Oude-Tonge. Samen met de gemeente zorgt deze Stichting voor het behoud en de renovatie van de begraafplaats.

Met behulp van een subsidie van het Welzijnsfonds Oostflakkee schakelde de stichting de firma BamBam steenhouwers in om de kapotte stenen te repareren.

Lees ook: Onderzoek randvoorwaarden windlocaties ter inzage

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stichting tot Behoud Begraafplaats Oude-Tonge via e-mail: [email protected]

 

Reacties