Kinderen fietsen niet altijd veilig naar school

Foto: Pixabay; Michael Gaida

In bijna 20 procent van de Nederlandse gemeenten voelt het voor kinderen niet veilig om naar school te fietsen. Dat blijkt na onderzoek van de Fietsersbond.

Het is een eerste analyse van de publieksenquête voor de verkiezing van Fietsstad 2020. En de betrokkenheid voor die verkiezing blijkt wel. Er zijn meer dan 45.000 enquêtes ingevuld. Alle deelnemers werd bij het invullen gevraagd of de kinderen in hun gemeente veilig naar school kunnen fietsen. Gemiddeld werd er daarbij een score gegeven van 3,45 op een schaal van 1 tot 5.

In de gemeenten Schiermonnikoog, Houten, Vlieland en Veenendaal fietsen de kinderen het veiligst. Maar in 19,4 procent van de gemeenten wordt het fietsen naar school als onveilig ervaren. De gemeente Goeree-Overflakkee scoort net iets boven gemiddeld. Hier geven de deelnemers van de enquête een 3,75 aan de fietsveiligheid van het eiland.

Toekomstvisie

Het is belangrijk dat kinderen veilig naar school kunnen fietsen. Zo vindt ook Saskia Kluit, Fietsersbond-directeur. “Als je jong bent wordt de basis gelegd voor de rest van je leven,” zegt ze. “Als je als kind fietsen onveilig vindt is het moeilijk om dat te veranderen. Wij hopen dan ook dat gemeenten die niet goed scoren samen met onze vrijwilligers gaan werken aan verbetering.”

Het is de visie van de Fietsersbond dan in 2040 elk kind in Nederland een fiets moet hebben. Ook willen ze dat kinderen op 8-jarige leeftijd al goed genoeg kunnen fietsen om zelfstandig en veilig mee te kunnen doen in het verkeer. Met de enquête is er een stap in de goede richting gezet. De resultaten van het onderzoek zorgen namelijk voor een veiligere en comfortabelere fietsomgeving. Ook voor kinderen.

Grote betrokkenheid

De uitkomst van de enquête is nog maar het begin. Pas eind februari 2020 worden alle uitkomsten gepubliceerd. De Fietsersbond is dan ook blij met de massale respons. “Het is geen geheim dat fietsen een actueel punt op de agenda is,” zegt Kluit. “Ondanks dat staan we opnieuw te kijken van de grote betrokkenheid van de fietser. We zijn trots op die betrokkenheid. Elke mening zorgt ervoor dat er veiliger gefietst kan worden.”

Kans

Door het succes van de enquête kan de Fietsersbond er samen met de vrijwilligers voor zorgen dat de 340 gemeenten waar de enquête representatief is ingevuld aan de slag kunnen. Het is de ideale kans om verbeteringen in het fietsbeleid door te voeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen