Burgemeester hijst regenboogvlag bij gemeentehuis

Foto: Sam Fish

11 oktober is voor veel mensen gewoon als elke andere dag. Toch is het elk jaar op 11 oktober internationale Coming Out Day. Dé dag waarop je kunt laten zien dat het oké is om jezelf te zijn en dat je mag houden van wie je wilt houden. Ook op Goeree-Overflakkee.

Door Sam Fish

Op Goeree-Overflakkee wordt ook stilgestaan bij deze dag. Dit jaar werd dan ook voor alweer de zesde keer de regenboogvlag gehesen. Bestuurdleden en vrijwilligers van LHBT-belangenorganisatie Stichting Gay op Flakkee gingen dan ook verschillende locaties af om de vlag te hijsen.

“We begonnen bij de RGO aan de Schoolstraat in Middelharnis,” vertelt voorzitter Hetty Ouwerkerk. “Daarna was het tijd voor het Albeda College, toen door naar het politiebureau en vervolgens het gemeentehuis.”

Daar waar normaal gesproken met Coming Out Day een groepje van krap tien mensen de vlag hijst, stond nu een groep van bijna dertig mensen. “Ja, dat is fantastisch en ook een klas van de RGO erbij, super!” zegt een trotse voorzitter. “Het is goed om te zien dat het steeds meer gaat leven in de gemeente.”

Hijsen

Vlak voor het hijsen is het eerst nog tijd voor een toespraak, deze wordt gegeven door wethouder Berend Jan Bruggeman. Hij is binnen de gemeente het aanspreekpunt voor de stichting. “Als gemeente doen we graag mee aan deze dag,” laat hij weten. “Omdat het op Goeree-Overflakkee niet uitmaakt wat voor geloof je hebt, wat voor geaardheid je hebt. Welke kenmerken je ook hebt, we zijn allemaal hetzelfde.” Hij is dan ook trots dat er zoveel mensen bij staan. “Het is een onderwerp waar we aandacht aan moeten blijven geven.”

Uiteindelijk was het de eer aan stichting voorzitter Hetty, burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman en wethouder Bruggeman om de vlag in top te hijsen. De stichting ging daarna nog langs bij de hoofdlocatie van de RGO en die aan de Langeweg. Ook Zuidwester heeft dit jaar voor het eerst de regenboogvlag gehesen.

Gay op Flakkee

LHBT-belangenorganisatie Stichting Gay op Flakkee bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers. Zij maken lastige onderwerpen bespreekbaar, gaan met mensen in gesprek, geven gastlessen en creëren een veilige plek voor mensen die daar behoefte aan hebben. Dat laatste komt in de vorm van het ontmoetingscafé dat elke eerste maandag van de maand plaatsvindt in het Jongeren Activiteiten Centrum aan de Molenweg in Middelharnis.

“Mensen kunnen daar terecht met vragen of om even zichzelf te zijn,” laat Hetty weten. “Niet iedereen kan thuis praten over hun gevoelens en dan is het fijn om naar een plek te kunnen gaan waar mensen je begrijpen.”

Reacties