Sobere Dodenherdenking in Middelharnis

Foto: Sam Fish

Dodenherdenking is eigenlijk elk jaar hetzelfde, want een feestelijk tintje kun je er niet echt aan geven. Toch was het ook deze keer weer speciaal.

Om vijf over half 8 vertrok de stille toch vanaf het gemeentehuis naar het monument op het Louis Bouwmeesterplein. Op een vol plein klonk muziek van Sempre Crescendo en gezang van Ons Koor. De Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus was allemaal klaar voordat het 20.00 uur was. Na het Wilhelmus door Sempre Crescendo zong het mannenkoor Ons Koor nog het lied ‘Vrijheid’.

Na alle muziek kreeg waarnemend burgemeester Lokker het woord. “Ook het eiland kent vele slachtoffers. Soldaten, Joden en gewone burgers”, begint hij. “Vandaag herdenken wij iedereen die strijd heeft geleverd tegen de onderdrukking tijdens de oorlog. We herdenken het verbijsterende feit dat er zoveel mensen zijn vermoord, alleen maar omdat ze Joods waren”. Hij gaat verder: “Het is goed om te zien dat er zoveel aandacht wordt besteed aan een oorlog die voor velen ver van het bed is. Maar het is aan ons allemaal de taak om vrede en vrijheid te brengen, want we zijn er nog lang niet”. Hij sluit af met een gedicht en dan is het tijd voor bloemen.

Aan het einde van de ceremonie is het monument omringd door een zee van bloemen. Er zijn kransen gelegd namens de gemeente Goeree-Overflakkee, Veteranen Goeree-Overflakkee, Oranjevereniging Middelharnis/Sommelsdijk, het Rode Kruis, AMBO Midden- en West-Flakkee, Amnesty International, de kerken van Middelharnis en Sommelsdijk, Stichting Gay op Flakkee en de Rotary Club. Ook de kinderen en andere aanwezigen krijgen de kans om bloemen te leggen.

Na het defilé kon er nog koffie gedronken worden in de Groen van Prinstererschool.

Reacties