Pas op! Blauwalg aangetroffen bij Ooltgensplaat

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

In de Galathese Haven en bij het strand in Ooltgensplaat is blauwalg geconstateerd. Ga er dus niet zwemmen!

De gemeente heeft waarschuwingsborden bij het water geplaatst. Verder liggen er twee zuurstofinjectiesystemen in het water. Door toevoeging van zuurstof aan het water via de systemen wordt de groei van blauwalg geremd.

Blauwalg

“Vanwege de hoge temperaturen is de verwachting dat blauwalg op meer locaties in de gemeente wordt aangetroffen. Daarom controleren we de komende dagen regelmatig de waterkwaliteit,” laat een woordvoerder weten.

Blauwalgen zijn bacteriën. Bij rustig en warm weer kunnen deze soorten in stilstaand water zeer snel groeien, hierdoor ontstaan drijflagen. Deze drijflagen kunnen giftig zijn voor mens en dier. Blauwalg kunt u herkennen aan een blauwe of groene gloed over het water.

Advies

Vermijd contact met het water en laat ook huisdieren er niet in zwemmen. Als je in aanraking komt met blauwalgen of als je die bij het zwemmen binnenkrijgt, kun je last krijgen van irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Ben je in aanraking geweest met blauwalgen, spoel je dan goed af onder de douche. Bij het ontstaan en aanhouden van klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

Officiële zwemwaterlocaties

Het is aan te raden om alleen te zwemmen op aangewezen zwemwaterlocaties. Deze zwemwaterlocaties zijn te vinden op www.zwemwater.nl. Dat is een gezamenlijke site van waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. Op deze website staat ook de actuele zwemwaterkwaliteit vermeld.

Blauwalg

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen