Gemeente gaat strijd aan met Japanse plant

Foto: Pixabay; photoAC

De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende en woekerende plant met diepliggende wortels. De gemeente gaat de strijd aan met de plant.

Door Sam Fish

Door de sterke groeikracht van de plant verdrukt hij andere planten en kan het zelfs gebouwen, leidingen en wegen beschadigen. Deze plant schiet al in april uit de grond met rode uitlopers. En al snel komen er groene hartvormige bladeren van zo’n 5 tot 12 centimeter tevoorschijn. In augustus is de plant vooral te herkennen aan de crème witte bloemen. In één seizoen kan de Japanse duizendknoop uitgroeien tot wel drie meter hoog.

Actie

De gemeente gaat actie ondernemen tegen deze plant, omdat het meer kapot maakt dan je lief is. Ze gaan daarom bestrijden in de openbare ruimte. Dit kunnen ze echter niet alleen. Ze gaan daarom de samenwerking aan met andere partijen, zoals het waterschap en natuurorganisaties.

Melden

Je kunt zelf ook iets doen tegen de Japanse duizendknoop. Zie je de plant ergens groeien in de openbare ruimte? Neem dan contact op bij de beheerder van de ruimte. Binnen de bebouwde kom is dat de gemeente. Erbuiten moet je bij het waterschap zijn.

Zelf iets doen

Wil je niet wachten op hulp van buitenaf? Je kunt natuurlijk ook zelf de mouwen opstropen en actie onder nemen. Als je de plant ergens op je eigen terrein tegenkomt, dan moet je hem zelf weghalen. Tref de volgende maatregelen:

  • Probeer de plant te verzwakken. Dit doe je door de stengels meerdere keren af te knippen. Je kunt de plant ook plukken of maaien, afhankelijk van de grootte.
  • Breng de stengels en resten van de plant naar de milieustraat of gooi ze in de bruine container. Gooi het bij de milieustraat echter niet in de compostbak, maar bij het grofvuil. Elk stukje van de plant kan namelijk een nieuwe laten groeien. Door het bij het grofvuil te gooien voorkom je dat de plant zich verspreidt.
  • Probeer de uitlopers heel secuur te verwijderen. Er mogen daarbij geen wortels achterblijven.
  • Vergeet het tuingereedschap, de kleding en schoenen niet goed schoon te maken na afloop.

Japanse duizendknoop

Reacties